Bolesti kloubů, únava

Paní doktorko, již od listopadu se potýkám s úpornými bolestmi v oblasti kolem zápěstních kloubů, taktéž i kotníkových kloubů s tím, že bolest prostupuje do prstů. Jedná se o pálivou, štiplavou bolest poměrně silnou, z níž se chvílemi až třepu. Mimo jiné jsem stále unavená, trpím nechutenstvím, registruji úbytek na váze, dále mám sucho a hořko v ústech. Odběry krve ukázaly pouze anémii, žádné znaky revmatismu. Přesto jsem byla odeslána na revmatologii, tam jen po běžné fyzické prohlídce lékař bez podrobnějšího vyšetření konstatoval, že se nejedná o jeho obor působnosti a odeslal mě na neurologii. Ten stanovil od stolu, že mám tetanii a od ní se odvíjí mé problémy, předepsal mi Convulex a byly mi píchány injekce diprofosu - vše bez účinku. Navíc se k těmto obtížím přidaly samovolné třesy - tzn. přestože jsem v klidu, mám opřené končetiny, začne se mi jedna či druhá ruka viditelně třepat, stejně tak se mi to stává při líčení nebo jiných činnostech. Proto mi provedli kontrolní odběry krevního obrazu, kde se nic neprokázalo a neurolog mi řekl, že mi nemůže pomoci, ať svůj problém řeším s psychiatrem. Pokud jsem do této chvíle neměla žádné psychické problémy, tak tento ortel mě srazil. Pan doktor mi předepsal antidepresiva Apo-parox, z nichž zvracím a nemůžu spát. Dále chci uvést, že jsem m. j. byla testována na chlamydiovou infekci, kde byla prokázána pozitivita v hodnotách IgA a IgG u plicních chlamydií, přesto každý nad tím mávl rukou, že z toho mé bolesti nemohou pramenit, ač jsem již před 6 lety tuto infekci prodělala a problémy byly podobného rázu. Nemám nejmenší důvod si své bolesti vymýšlet, vsugerovávat si je a jsem zoufalá z přístupu lékařů a nevím si rady, jak dále postupovat. Prosím tedy uctivě o radu, jaký bych měla zvolit další postup při řešení svého problémy a oč mohu svého lékaře žádat? Děkuji zdvořile za odpověď. Eva D.

Odpověď odborníka:

Evo, vaše obtíže mají dle uvedeného nejspíše neurologický charakter. Plicní chlamydie kloubní obtíže ani třesy nevyvolávají, proto je třeba hledat příčinu jinde. Pokud máte uvedené obtíže, zasloužíte si podrobné neurologické vyšetření, a to i včetně přístrojového a ev. provedení lumbální punkce. Obraťte se na jiného neurologa, než který vás vyšetřil. Doporučuji navštívit pracoviště neurologie ve větší nemocnici, kde disponují širšími možnosti diagnostiky a přístrojovým vybavením. Máte možnost svobodné volby lékaře, proto si můžete zvolit jakoukoliv neurologii kdekoliv v Čechách.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: