Bolesti kolen

Dobrý den, mám vyměněné během 6 let (2004-2009) 2 kolenní a 1 kyčelní kloub (levý). Teď mi chtějí vyměnit pravou kyčel, ale souhrou náhod, nikdy to předoperační vyšetření nedovolí, trvá to asi 3 roky. Já samá cítím a bojím se, že to už nezvládnu a chtěla bych operací definitivně odmítnout, bolestí kyčle nejsou primární bolestí, mám ještě velké bolestí a problémy s páteří. Po předešlých výměnách kloubů, mám stále větší a větší bolesti obou kolen.....jsem ročník 1943 a chtěla bych poradit, co můžu očekávat, kdybych čtvrtou výměnu odmítla. Děkuji za odpověď a přejí pohodový víkend. Věra Vojkovská

Odpověď odborníka:

Nemám k dispozici ani podrobnější popis vašich potíží, rozsah hybnosti kýčle a ani rtg snímek kýčle. Pokud jsou potíže únosné, stav je relativně uspokojivý není jistě další endoprotéza jednoznačnou nutností, ale jen doporučením pro vás. Konsultujte vašeho ortopeda, podle vyšetření, potíží a opakuji rtg snímku ve více rovinách se ortoped vyjádří přesněji. Dříve lidé žili také bez endoprotéz, ale měli potíže a někdy i zhoršenou až silně omezenou pohyblivost. Pro většinu pacientů je endoprotéza skutečně dobrodiním. Technika operace je propracovaná, znecitnění je dnes velmi šetrné.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: