Bolesti kolene

Dobrý večer. Potřebuji poradit, už si nevím rady. Dva roky mě bolí koleno. Bolest začala tak, že mě jednou za čas v něm prasklo, potom jednou za měsíc, pak za týden a pak to zlobilo, když jsem dlouho seděla nebo stála. Jak to bylo častěji( což bylo asi necelý rok před operací) už v tom jen nepraskalo , ale také se mi při chůzi z ničeho nic podlomila noha, protože v koleni pichlo. Pak už bolelo i koleno v mistech nad českou a na vnitřní straně kolena u toho dulku mezi kostmi. Byla jsem odeslaná na rehabilitace a na cvičení- pote mě lékař odeslal na ortopedii s podezřením na meniskus. Kde mi ho lékař potvrdil , objednal na artroskopii a na chrupavky mi dal léky Chondro. Nyní jsem dva měsíce po operaci. Na které se ukázalo, že meniskus to není, ale prý tam odstranili nějaký tunylek něco jak vazů ( tak mi to vysvětlili) takže prý nic vazneho. Ale bolí více jak před operací. Od vánoc se to zhoršilo. Nejen , že při pohybu v tom praskne, ale každý pohyb z pokrčeného kolena do propniti nebo narovnání nohy v tom lupka (něco jako by jste praskal bublinkovou fólií a více bublinek naráz). Na vnitřní straně to bolí nyní více i jako kdyby kost ta spodní co vede pod koleno (kousek vedle je jeden z vpichu) a dělá mi i problém vnější strana přesne v tom dulku (kousek pod druhým vpichem). Při chůzi bolest vystreluje ze spod kolena (vylozene pichlava bolest- jak kdyby jste pichal nožem a v klidu nekdy pichne- ale je to bolest jako by jste tlačil prstem) Nyní to bolí denne, mažu všemi možnými mastickami. Chodim ještě na rehabilitace cvičit a magnet po operaci, kde mi paní poradila pevnější ortézu , když půjdu dlouhou trasu, protoze se musím zastavovat a odpočívat a před operací mi ne pomáhala, ale spíše mi trochu ulevovala. Dnes jsem byla na kontrole na ortopedii , popsala jsem všechny problémy a požádala a napsání ortézi s minimálním využíváním. Lékař řekl, že v koleně nic vazneho nebylo , že neví co to je a odeslal mě zase na rehabilitace , jestli nemám třeba špatný sval. Prý mi ještě muže pichnout do něj injekci na chrupavku za 2500 Kč . Ortézu nenapsal , prý pak chabnou svaly. Léky od bolesti zabírají pouze Zaldiar (mám po 6 gynekologických operaci , takže slabší léky nezabírají) a ten brát nechci , vznika pak závislost. Neví co dělat . Bolest mě budi v noci a nejhorší je, že v práci stojim bud venku 8 hod z 12 nebo v budově 10 z 12 hodin. A to nejde vydržet. Po nějake době staní mám pocit, že trne a otika celá noha( jen pocit) Jsem na neschopence. Pomozte mi prosím. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Není snadné jednoduše odpovědět. Nejlépe byste se měla poradit s ortopedem, s tím, který artroskopii prováděl. Viděl nitro vašeho kolena. Podle toho jak potíže popisujete je pravděpodobné, že se jedná o chondropatii , chorobné změny kloubní chrupavky jako výstelky kolena nebo čéšky s možnými úponovými bolestmi při tendinoze nebo entezopatii v oblasti kolena nebo čéšky dle citlivosti a bolestivosti. Léčba chondropatie, při které se objevuje prosáknutí až někdy mikrotrhlinky v kloubní chrupavce je zdlouhavá. Vyžaduje odlehčení kolena, nepřetěžování kolena, dostatek bílkovin a vitamínů. Nitrokloubní injekce nepřiášejí jednoznačný efekt, jsou ale užitečné. Vhodná by byla ve vašem případě po artroskopii do 6 měsíců i lázeňská léčba po domluvě se svým ortopedem. Zcela jistě při namáhavější činnosti zpočátku hlavně pevné elastické obinadlo nebo polotuhou ortézu na koleno ke zpevnění kolena. Rehabilitace je nejvýš vhodná a to jak pohybová tak fyzikální terapie.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x