Bolesti kolene

Dobrý den, už cca 2 měsíce mám problém s levým kolenem, se kterým si moc nevím rady ani já, ani ortopedi. Hraji fotbal a v zápase jsem po došlápnutí (při plně propnutém koleni) slyšel hlasité křupnutí a poté cítil bolest v zadní straně kolene a nemohl nohu plně propnout. Při návštěvě úrazového lékaře (s RTG) nebylo nic výrazného zjištěno a byly mi předepsány léky proti bolesti a zábal, který však byl bez účinku. Po tří-týdenní pauze jsem totiž opět zkoušel rekreačně hrát fotbal a při první střele opět ucítil křupnutí a poté silnou bolest. Na zranění je zajímavé to, že vždy bolest trvá víceméně jen dva dny (doprovázená kulháním a problémům s propnutím nohy). Třetí den jsem již víceméně schopen lehké chůze a dokonce běhu. Kdykoliv ale zkusím větší zátěž (kopnutí do míče), zranění se opakuje (i když jsem před zátěží vždy měl alespoň 3 týdny klidu). Před asi třemi týdny jsem byl poprvé poslán za ortopedem, který však již (zase 3 dny po opakovaném zranění) při různých rotacích (včetně na meniskus) nebyl schopen nic odhalit. Minulý pátek se mi při tréninku opět stalo totéž. Dnes jsem byl (tři dny poté) opět u ortopeda, který však znovu nic neodhalil a poslal mě na rehabilitace. Stále mi však nebylo diagnostikováno, o jaké zranění se vlastně jedná. Magnetická rezonance by dle ortopeda byla zbytečná. Poradíte mi prosím, jak nyní postupovat? Rád bych ještě absolvoval nějaké vyšetření, abych alespoň po měsících opakujících se problému zjistil, o jaké zranění se vlastně jedná. Meniskus i vazy tři dny po zranění vždy (dle rotací s kolenem) v pořádku, otok žádný nebyl. Jedinné zjištění byly drásoty pod patellou. Mockrát děkuji za jakékoliv odpovědi nebo doporučení (měly by pro mne teď velkou cenu)

Odpověď odborníka:

Kromě klinického vyšetření jste měl jistě i rtg snímek kolena. Po opakovaných potížích a změnách kolena s omezenou hybností je na místě vyšetření kolena magnmetickou rezonancí a odhalení patrně porušení celistvosti menisku nebo v menší pravděpodobnosti poranění křížového vazu. Podle výsledku všetřenjí potom další léčebný postrup. Vraťte se ke svému ortopedovi, při opakujících se potížích se MR jistě provede.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: