Bolesti kolene

Dobrý den, myslím, že je to už rok určitě, co mě provází potíže s kolenem, oběma koleny. Nyní to je hlavně pravé koleno, které mě bolí když propnu nohu, cítím takový jakýsi tlak, nevím jak to popsat a když stojím, propnu a chtěla bych se na té noze otáčet do stran v určitých polohách krajních to už bolí. Byla jsem u ortopeda, prohmatal koleno poprvé mi nařídil dvou měsíční klid a pak pozvolna zatěžovat, koleno si odpočalo a pak nezlobilo delší dobu. Ale, pak po jednom turnaji jsem si s tím zase nějakým pohybem do stran asi hnula a dost to zabolelo, a po týdnu jsem šla znovu k ortopedovi. Ten mě poslal na magnetickou resonanci. Výsledky vyšetření řekly že mám drobnou chondropatii chrupavky. A tak jsem začala brát doplněk stravy - colafit... nic extra se mi nezlepšilo ale koleno tolik nezlobilo. V nedávné době se koleno ozvalo docela dost. A od té doby mě bolí při tom propnutí a třeba dnes při sálovce když jsem natáhla nohu do dráhy míče tak jak mi to trefilo nohu tak mě to koleno zabolelo. Beru lignisul asi měsíc necelý. Je možné i podle příbalového letáku že se stav kloubů zhorší po braní tablet,ale měl by se srovnat. Tak nevím jestli to je dopad těch tablet ta bolest nebo nevím co s tím kolenem mám dělat.?!Mrzí mě to a štve. Jsem sportovec a sportem žiju. Nerada bych skončila předčasně ale také chci být pořád aktivním sportovcem... pauza na 2 a více měsíců mě zabije ale asi bych to musela vydržet... Děkuji D

Odpověď odborníka:

Tablety se takto neprojevují. Zřejmě se jedná o chondropatii čéšky, změny na doposud měkčí a méně odolné výstelkové chrupavce kloubu. Pokud je tomu tak jen na čéšce a přilehlých kondylech jedná se o příznivější formu. Změny na chrupavce se objevují následkem přetížení a přetrénovanosti ve smyslu změny její konsistence, sklonu k vazivovým přeměnám, chrupavka se stává náchylnější k možné budoucí artroze a vzniká bolest, Objevují se mikrotrhlinky, které vyžadují doléčení. Jediné opatření je snížení zátěže až její krátkodobé vyřazení, dostatek vitaminů a především bílkovinná strava. Zmíněné léky, které uvádíte jsou podle německé literatury jen potravinové doplňky, které neuškodí, ale léčebně nepůsobí. Jinak konkretně podle nálezu sledování a léčba stavu na oretopedii.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: