Bolesti kolene

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o Váš názor a popřípadě doporučit řešení. Manžel už přes rok řeší problémy a s kolenem. V roce 2012 byl na AS, kde zjistili prasklý meniskus a vyčistili několik úlomků. Po té chodil asi 3 měsíce na kontroly bez zlepšení. Několikrát vytahovali vodu, píchali Hyalgan / bez efektu / a bral Diclofenac / po něm malá úleva /. Po roce protože bolesti neustávaly se prováděla MR se závěrem Gonarthroza I. dx III st. s postižením zvl. mediálního kompartementu, snížením kl. štěrbiny mediálně, okrajovými osteoproduktivními změnami a patelofemorální arthrosou. Nitrokloubní výpotek. Chondropatie I.-II. st v laterálním komartementu. Chondropatie III.- IV. st. na nosné plošce mediálního kondylu femuru a tibie téměř až se ztrátou chrupavky. Chondropatie III. st. patelofemorálně - na obou ploškách patelly i v interkonfylickém sulcu femuru s defekty chrupavky téměř až ke kortikální lamele. Pan doktor mu nabídl několik řešení. Píchání nějakého preparátu přímo do kolene cena cca 2000 Kč, nebo, že by šel na odběr krve a z té odeberou ???? cosi co mu pak budou dávat do kolene, cena cca 5000 Kč a poslední řešení je TEP. Ráda bych věděla jakou máte zkušenost s nitrokloubní léčbou a popřípadě o radu kterou zvolit / Hyalgan mu nepomohl / a nebo to rovnou řešit TEP. Mockrát Vám děkuji za Váš názor. Olga Orgoníková

Odpověď odborníka:

V současné době žádná léčba nitrokloubními injekcemi nevede k úzdravě a odstranění potíží. Řada přípravků jen dočasně stav zlepší,jeich aplikace je vhodná, potravinové doplňky z televizních reklam jsou na tom ještě mnohem s menším efektem. Mírně pozitivní efekt je v literatuře uváděn u aplikace vlastní krve, kde je obohacený obsah krevních destiček, které mají na chrupavku pozitivní efekt. VZP tuto léčbu, ale nehradí. Odlehčení, nepřetěžování kloubu, posílení svalového aparátu kolena je důležitější, vhodná i lázeňská léčba. U pokročilých změn, kde je artroza III. st. s počáteční artrozou IV. st je řešením jen endoprotéza kolena. Operaci, ale není vhodné uspěchat, usilovat o rozumné oddálení výkonu na pozdější dobu věku. Vhodná rehabilitace a fyzikální léčba tamtéž. Jinak podle vyšetření a rtg nálezu poradí váš ortoped.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x