Bolesti kolenou

Dobrý den, je mi 14 let a od konce asi čtvrté třídy mě trápí bolest kolenou. Začalo to tím, že jsme měli mít školní akademii v cirkuse a tam mě začala bolet hlava, asi jsem měla horečku, bylo to strašný, strašně se mi motala hlava... Tak jsem pak byla doma a už se mi udělalo trochu líp, ale strašně moc mě bolely nohy, nemohla jsem chodit. Nemohla jsem je ohnout. A tak (když už jsem mohla chodit) jsem navštívila ortopedii.. Nic mi nenašli, doktor mi jen řekl že mám možná trochu ploché nohy. Tak jsem začala nosit speciální vložky do bot. Pomohlo to jen trochu. Tak jsem tam šla zase a to mi řekl, že mi může pomoct jen tak, že mi dá berle (jenže to nám s mamkou přišla blbost, tím se nic nevyřeší..) tak jsem si je nevzala. Nakonec mi předepsal rehabilitace (takové to elektrické mravenčení do kolenou), na které jsem chodila, ale vždy to pomohlo jen na pár hodin. Ten doktor mi prostě nedokázal pomoci, tak jsem to nechala plavat a naučila jsem se s tím žít. Ale teď chci začít více sportovat (nejsem tlustá, ale chci si udržovat kondičku) a docela je to problém, když mě bolí kolena. Promiňte za tak dlouhý dotaz, ale chtěla jsem, ať toho víte co nejvíce. Nevíte, čím se toto mohlo způsobit, co by to mohlo být za "nemoc", jak to léčit? Děkuji moc za odpověď, hezký den.

Odpověď odborníka:

Pokud se nejedná o chronickou, třeba infekci dechového ústrojí a odraz kloubů na tyto infekty je patrné, že se jedná o dosud nezralou chrupavku, která se projevuje při přetížení změnami, které se nazývají chondropatie. Nezralá dorůstající kloubní chrupavka reaguje na přetížení prosáknutím, jistým otokem tkáně, mohou se objevit drobné trhlinky, ty jsou potom nahrazovány méněcenou vazivovou tkání. Vliv na tyto změny má i tvar kolenního kloubu a natahovacího svalového aparátu kolena, tvar a poloha čéšky. Tuto možnost , příčinu, byste se svým ortopedem po vyšetření kolena měla prodiskutovat a zhodnotit. Léčba je především omezení přetížení, pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci.Pevné stahování kolena elastikem. Zcela vyjímečně úprava stavu natahovacího aparátu kolena při artroskopii. Na místě je dostatek vitamínů, bílkovin. Jinak podle nálezu a rtg doporučí léčbu váš ortoped.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: