Bolesti kostí a uzlin

Měla bych dotaz. Asi před dvěma a půl měsíci jsem prodělala zánět v prsu. Dlouho jsem ležela doma, protože mi doktor řekl že je to chřipka ale problémy neustupovaly tak mi vzal krev moč stolici a všechno v pořádku..zašla jsem si na gynekologii tam mi byl diagnostikován zánět prsu a byla jsem přeléčená augmentinem. Od té doby jsem ale onemocněla psychicky a možná ne. Začala mě bolet holení kost klouby, loketní kosti a tak dále. Od doby co jsem měla zánět si pořád prohmatávám uzliny na krku, protože jsem měla strach z rakoviny na uzliny si šahám pořád, protože mě pořád bolí může to být z toho ? a může se opravdu jednat o psychickou nemoc? Mě se to moc nezdá. celou dobu jsem ve stresu z nemocí hlavně z té rakoviny. Moc děkuju za odpovězení na otázku. (ještě dodám byla jsem těhotná v 8 měsíci miminko umřelo a proběhl porod - od té doby mám problémy s hodně hodně ztuhlým svalstem na zádech jak bederní hrudní tak krční páteř bolestivá) ještě jednou děkuji

Odpověď odborníka:

Paní (slečno?) Nikolo, je mi velmi líto, že Vaše těhotenství skončilo takto smutně. Je očekávatelné, že tato situace byla pro Vás velmi psychicky náročná - to samo o sobě může mít vliv na vyvolání bolestí zad a jiných částí těla, různých trávících potíží (které uvádíte v minulém dotazu...) aj., stejně tak to mohlo vyprovokovat Vámi popisované obavy z vážného onemocnění. Ovšem bolestivost uzlin, kterou popisujete, těžko "svést" na psychiku. Lymfatické uzliny mohou být ale zvětšené a citlivé ještě delší dobu po prodělání infekčního onemocnění (včetně různých běžných viróz - stav, který popisujete v minulém dotazu se mi jeví spíš jako souběh virózy a zánětu prsu, než že by zánět prsu byl tehdy jediným problémem...). Takto na dálku bez znalosti detailů a bez možnosti Vás vyšetřit Vám těžko podat nějakou cílenější radu kromě jediné - je třeba, abyste potíže probrala se svým praktickým lékařem, ten Vás zná, dokáže posoudit lépe veškeré okolnosti a tím Vám také lépe poradit a zvážit, zda přece jen není potřeba doplnit ještě nějaká vyšetření (krevní testy...). Doporučuji tedy návštěvu u něj, během které se nerozpakujte vyptat na jakékoliv nejasnosti (od toho tam lékař je). Pokud dojdete k závěru, že Vaše potíže jsou z velké části "psychické", jsou postupy, jak je zmírnit (psychoterapie, některé léky...). Přeji, ať rozhovor s lékařem proběhne s k Vaší spokojenosti a ať najdete nějaký způsob, jak Vám ulevit!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: