Bolesti kotniku

Dobrý den, reaguji na Vaší odpověď : Poprvé, jsem si to udělal na fotbale špatně jsem došlápl a lehce mi v tom "luplo" kotník natekl a v Příbramský nemocnici mi dali sádru na těch 10 dní jak jsem říkal. Rentgen nohy byl v pořádku. Když mi to sundali tak jsem ještě asi 14 dní chodil o holích a měl jsem to zavázaný obinadlem. Pan doktor mi řekl ať s tím cvičím a zatěžuji. Rehabilitaci mi nedoporučil.. Asi po měsíci jsem se cítil v pohodě, byl jsem naposledy u doktora, pevnost byla v pořádku a hybnost též, jen mi v tom trošku "lupalo". Po měsíci jsem šel po tmě z práce a bohužel jsem si zase špatně šlápl a zvrtl si to, kotník hned otekl. Po 1 h jsem jel do Příbrami k doktorovi, rentgen negativní a doktor mi řekl ať to týden šetřím a leduji. Na sádru jsem se zeptal a bylo mi řečeno že není nutná. Otok "splasknul" po 3 dnech.. Když jsem se cítil líp, tak jsem opět začal cvičit. Nyní jsem byl u doktora, teprve teď mi doporučil rehabilitace. Doktor mi sám neřekl co to může být. Rentgen opět negativní. A jak říkám mám-li nohu povolenou tak mi v ní přeskakuje. Kotník jinak nebolí zátěž je v pohodě nosím ortézu co jsem si koupil, ale po pravdě se cítím líp bez ní.. Jsem sportovec hraji závodně fotbal, tak se chci zeptat jestli se to za čas "zacelí" a jestli budu moc naplno sportovat. Děkuji za Váš názor.

Odpověď odborníka:

Prodělaná podvrtnutí značí, že zřejmě došlo k přetažení nebo částečnému přerušení fixačních vazů hlezna, některý z vazů byl i snad přerušen. Znehybnění vede ke zhojení vazů, ale rehabilitace je potřebná. Pohybová léčba a fyzikální terapie, dočasně ortéza a pozvolna zvyšovat zátěž na zvyklou zátěž i doma. Jinak poradí ortoped nebo rehabilitační lékař podle stavu hlezna při vyšetření.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: