Bolesti kotniku ci holeni

14lety syn (hokejista mladsi dorost) prodelal 09/2014 purulentni koxitidu vlevo - staphylococus aureus-pantom valentine, 2x operacni revize kycle, ATB terapie 3 mesice, a posleze p.o., rhc prodelal. Dale 09/2014 disperzni bronchopneumonie -staphylococ aureus. Hospitalizovan v Motole. Dnes zdrav, vratil se k treninku a zacaly ho bolet kotniky ci holene, misto z vnitri strany nohy kousek nad kotniky hlavne pri behani, pak v prubehu behu to trochu ustane a o pauze/odpocinku se bolest ozve znova. Chystame se na ortopedii, ale rada bych predem znala, jak postupovat, zda je to neco vazneho, abychom neco nezanedbali nez nas objednaji. Dekuje. Natasa

Odpověď odborníka:

Hlezno zvláště v souvislosti s minulým onemocněním potřebuje řádně vyšetřit. U dětí se často dostavuje po přetížení existence entezopatie, bolestivé úponové bolesti , kde šlachy nebo vaz v místě úponu na kost po přetížení reaguje v místě úponu zánětlivým infiltrátem a tento stav bolí. U dospívajících se často dostavují i příznaky chondropatie, v tomto případě hlezna. Dosud nezralá kloubní chrupavka nestačí zvládnout požadovanou zátěž a rovněž se dostavuje bolest. Léčbou a předcházením je jedině omezení až dočasné zastavení zvýšeného zatížení u hlezna i při namahavějších činnostech pevná elastická bandáž. Rozhodující je ale konsultace s ortopedem, klinické vyšetření spolu s rtg snímkem a případným laboratorním vyšetřením vzorku krve.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: