Bolesti kotníku ještě 12 týdnů po distorzi

Dobrý den, v říjnu jsem upadla a způsobila si distorzi hlezna 2. stupně, zlomenina byla vyloučena. Noha byla v sádře na tři týdny, po 14 dnech doporučena plná zátěž. Rehabilitaci jsem neměla. Protože bolesti a otok přetrvávaly, šla jsem k jinému chirurgovi, který mi řekl, že je to nedoléčené, že se sádra mohla ponechat o týden déle a po sundání měla následovat rehabilitace. Tu jsem však neměla. Bolesti stále trvaly, otok byl znatelný, pod vnitřním kotníkem se začaly nově objevovat namodralé skvrny, kotník bolel kolem dokola a bolesti začaly vystřelovat až do půlky lýtka. Navštívila jsem ortopeda, který konstatoval tendovaginitidu. Pro bolesti kulhám, bodavé bolesti se projevují převážně v klidu, nedají mi v noci spát, beru analgetika. Po delší chůzi nebo stání je noha více oteklá a bolestivější. Objevují se modravé žilky. Oblast nártu je jakoby necitlivá. Nový nález: Residuální otok levého hlezna posttraumaticky a postfixačně, známky posttraum. synovitidy talocrurální. Chci se zeptat, o co se jedná a jestli je možné ukončit pracovní neschopnost v tomto stavu a jít do zaměstnání, pracuji převážně na nohou a ve stoji. 48 let Děkuji

Odpověď odborníka:

Je možné , že se přece jen jednalo o zlomeninu v oblasti možná ne jen kotníků, ale i hlezenní kosti. Pokud ne tak distorse byla těžší, než se předpokládalo. Rovněž tak v hlezenním kloubu se mohou objevovat změny artrozního charakteru, které k potížím přispívají. Byla by na místě opětně kontrola na ortopedické ambulanci, rtg kontrolní snímek, případně i CT snímek, zhodnocení degenerativních změn v kloubu. Léčba tímto směrem a rehabilitace by i teď byla na místě včetně fyzikální léčby.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: