Bolesti krční páteře a brnění phk.

Od ledna mám bolesti krční páteře a brní mě PHK - zhoršení citlivosti palce. Byla jsem na MR, lékařská zpráva: spondylóza celé C páteře, paramed hernie C5-C6 vpravo s relativně prostorném páteřním kanále, menší nález i v prostoru C4-C5, mícha bez zn myelopatie. Úlevu pociťuji na nějakou dobu po TMT. Ráda bych věděla, jestli v mém případě se mám rozhodnou pro operaci nebo by jste mi doporučil konzervativní léčbu? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Paní Iveto.
Udávané potíže mohou odpovídat popisovanému výhřezu ploténky C5-6 vpravo. Osobně jsem s indikací operačního řešení na ploténce vždy spíše konzervativní a pokud není jasný tlak a poškození nervového kořene přikláním se k neoperačnímu postupu.Ale každý případ je ale jiný. Skládá se z posouzení- jak se potíže lepší, nebo nelepší při dosavadní léčbě. Jaký je rozsah výhřezu. Vždy potřebuji vidět snímek, nejen popis. Jak vypadá celý klinický nález na pacientovi. Mnohdy se zjistí další změny na páteři, ale funkční- například blokády, které jsou v popředí potíží a nikoliv jen výhřez. Správně indikovat operaci páteře je vždy lékařské umění.
K úvaze o operaci by u Vás svědčila délka onemocnění - již více jak 3/4 roku potíží, dále to že vyzařování k palci může vycházet z této části krční páteře. Proti by zase byla výhodná situace, že je páteřní kanál prostorný. Výhřezy se při konzervativní léčbě mohou i " vstřebat" na rozdíl od jiných změn na páteři. Dále se ještě pomoci k rozhodnutím posouzením neurologického nálezu, vyšetřením EMG- elektromyografie- na kořen C6 a ev C7- zda jsou známky tlaku a poškození. Pokud se potíže mírní, je možné ještě nějaký čas- např 1-2 m počkat. Pokud by se objevovala i slabost v prstech, zápěstí, bylo by naopak o operaci třeba uvažovat dříve. Citivost v palci se ale určitě bude v každém případě obnovovat zase měsíce.
Z léků analgetika ev v kombinaci s antirevmatiky / Brufeny, Diclofenac apod/ ale šetrně a opatrně hlavně k žaludku. Jemné uvolňování ev svalových stahů, jemné trakce na páteř. Rozhodněne ne rozhýbavací ev švihové cviky. Uvolnění a vyšetření doprovodných blokád u toho kdo se tomu věnuje a dobře ovládá. Na trnutí ev tzv antineuralgické léky, hlavně pokud obtěžuje v noci.

zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x