Bolesti kyčle a třísla

  • Dotaz od: Jindřiška
  • Publikováno: 27.6.2016
  • uLékaře.cz

Je mě 65 roků, předloni jsem měla gynekolokycou operaci , vzali mě dělohu a pak jsem byla 27 krát ozářená, asi po necelém roce jsem spadla ze dvou schodů a zlomila jsem si pánev , stydká kost na dvou místech v levé polovině. po uzdravení jsem už dva měsíce chodila bez holí..... jezdila jsem s přáteli 4soboty po přehradách , celkem se dost chodilo , začala mě bolet pravá kyčel a pravé třísla,, bolest jde do horní části stehna k bederní páteři a třísla , zhoršilo se to na tolik , že opět chodím s holemi , léky od bolesti moc nezabírají, neuroška mě napsala magnosolm,1krát deně při bolestech ty mám deně tak beru ketanol forte, a liricu. také tehabilitace cvičení , posilující b a protahovací cviky. ale moc to nepomáhá , někdy si myslím že se to lepší a stoho jako by vše bylo v noci nemohu bolestí spát , spím jen na zádech na boku to dost bolí , při prudkých pohybech mě projde bolest do nohy jako by vystřelovala , vždy si musím pomalinku najít tu polohu bez bolesti prosím o radu , co dělat,,, někdo mě doporučil dornovu medodu,,,, a akupunkturu ,,,, bolesti jsou někdy horší a někdy si myslím že lepší , je možné že na to má vliv i změna počasí? prosím o radu co bych měla podniknout ráda bych byla konečně bez bolesti a také normálně chodila bez holí,,,, děkuji .

Odpověď odborníka:

Především nepíšete, že by Vás vyšetřil ortoped, nebo alespoň praktický lékař, který by se mimo jiné zaměřil na vyloučení souvislosti bolestí s předcházejícím onkologickým onemocněním s ozařováním. To by jistě mělo být vyšetřeno, než se přistoupí k rehabilitaci apod. Dornova metoda i akupunktura mohou ulevit, ale nemusejí vyřešit příčinu obtíží. Také nepíšete, jestli byly vyšetřené kyčle, zda netrpíte třeba artrozou, zda jsou kyčelní klouby v pořádku (nebo zda naopak není potřeba kloub/y vyměnit), a zda nemáte osteoporozu ("řídnutí kostí"), i ta totiž může způsobovat dost úporné bolesti a léčí se to jinak než jen rehabilitací, obvykle podáváním vitamínu D plus vápníku nebo specifické léčby osteoporozy (risedronát apod.) plus vhodný pohyb. Doporučuji proto nejprve si ujasnit, jestli v rámci diagnostiky už byly vyloučeny/prošetřeny alespoň výše uvedené možnosti, proč by vás měla bolet kyčel a její okolí, resp. oblast pravé kyčle (ve skutečnosti sedací nerv? něco v malé pánvi vpravo? křížová páteř?..), a až by se vyloučily tyto možnosti, lze se zaměřit čistě na rehabilitaci (a klidně Dornovu metodu nebo akupunkturu) a léčbu bolesti.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x