Bolesti kycli, kríže

Dobry den, mám k Vám dotaz,manžela začal bolet kříž, kyčle ,které občas vystřelují do konečniku a třísel,2 roky přes den běhal měsícně naběhal 100 km,je mu 56 let zacaly mu puchnout i nohy ,ale ne vždy většinou v práci,dělá seřizovače, byl na krvi, ledvinách, prostatě,vše v pořádku, ted byl poslán na rentgen páteřea zpráva zní páteř lehce skoliotizuje doleva je vyhlazené lordozy,naznačené blokové postavení L4-L5,velmi nápadné sacrum acutum,vertikalizace štěrbiny L5 snížené dorzálně,osteochondrozaL4,drobná spondyloza L4 a L5 laterálně i ventrálně,jen nevyrazny degenerativní nález Si synchodroz.Hlubší zanoření hlavic obou kyčelnich kloubu ,snížení štěrbiny kloubní bilat,sklerotizace stříšky bilat,velké i malé trochantery beze změny. Opsala jsem to dle zpravy dle rentgenu pateře a kyčlí. prosím o radu co dál a jestli je ještě vhodné běhat a jestli se dá něco dělat s bolestí děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

nezbytná je aktivní fyzioterapeutická léčba, která zlepší vztahy mezi klouby a svalovou balanci v oblasti bederní páteře, spojení s pánví, statiku pánve. není dle popisu jasné( pouhý rtg nestačí, bylo by třeba i klinické vyšetření) , zda bolesti jsou "pouze" díky těmto chronickýcm léta trvajícím neřešeným změnám( právě běh často zvyšuje toleranci a prodlouží dobu, než začnou být tyto změny cítit jako bolest, bohužel často i se změnami na páteři) nebo je problé,m i přímo v kyčel.kl., to je třeba došetřit klinickým vyšetřením lékaře. Pokud současně se zlepšením pomocí aktivní fyzioterapie začne i cíleně( cíleně!) cvičit, aby obnovil soulad svalový, tak může dojít k obnovení bezbolestného stavu a" zakonzervování" již vzniklých degenr. změn. Běhání poté přináší opětovnou pomoc, urychlí stabilizaci. Aktivní fyzioterapeutickou léčbu však je třeba buď úpřímo lékařem prováděnou nebo u fyzioterapeuta, který ji opravdu umí( ne běžnou fyzioterapeutickou, ale aktivní fyzioterapeuticvkou léčbu) pod přímým dohledem lékaře. Snížení štěrbiny L5 naznačuje možnost drobného výhřezu ploténky, což na rtg není vidět a bez klinického vyšetření nelze určit, zda by další došetření CT ,EMG MRT něco přineslo. Většinou v této chvíli ne, dle průběhu léčby je bvšak možné, že bude nutné. Doplnění o individuálně korigované vložky ( ale za předpokladu obnovení statiky těla- pánve) je nezybtné nejen pro běhání, ale i pro běžnou chůzi.Materiál vložek musí být též adekvátní, ne všechny" ortopedické" vložky udělají stejnou službu.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x