Bolesti levého ranene postupujicí do hlavy

Dobrý den je mi 43 let v říjnu minulého roku jsem v práci utrpěla pracovní úraz/pracuji v supermaketu na směny/při zvedání těžké krabice mi něco louplo v zádech a od té doby mám potíže s levým ramenem .Po ošetření ortopedem jsem absolvovala 10x leaser který mi nijak neulevil jen po opichách se mi vrátila hybnost ramene na vyšetření EMG mi bylo zjištěno lehká subakutní ažchronická radikulární léze C8 vlevo, s tímto nálezem mě pan neurolog odkázal zpět na moji odbv. lékařku,mezitím jsem absolvovala rentgen kde jsem měla nález :spondylosa těl C -7 a chrondosa plotének C 4-7 ,moje lékařka mě doporučila na rehabilitaci ale nikdo ze žádných lékařů které jsem navštívila a absolvovala vyšetření mi vlastně neřekl co se mnou je a jak se to dá léčit .Trpím permanentními bolestmi ramene a levé půlky hlavy i při běžných domácích činnostech .Budu rádaza vaši odpověď zda a jak se toto dá léčit a co mi vlastně je .Do současné doby jsem netrpěla žádnými vážnějšími potížemi.Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Brabencová, příčin Vašich potíží může být několik a nemusí se jednat o vážný problém. Nejprve je potřeba zjistit, kde je primární příčina bolestí a které jsou přenesené. Zároveň je vhodné zjistit jsou-li potíže funkční (přetížení svalů a kloubů ze špatných pohybových stereotypů) nebo jsou na podkladě poškození kloubu a meziobratlových struktur. Doporučila bych doplnění Rtg ramenního kloubu k vyloučení poúrazových změn. Vzhledem k nálezu na EMG a Rtg krční páteře bych doporučila MRI i když Vaše bolesti nejsou typické pro poškození 8. krčního nervového kořenu. Bolesti od krční páteře a ramene se mnohdy překrývají, někdy se hůře rozlišují a je potřeba podrobnější vyšetření. U bolestí levé poloviny hlavy mi chybí více informací, jestli souvisí s bolestmi ramene nebo je to samostatná bolest jiného typu. Pokud by příčina bolestí byla v krční páteři nebo rameni doporučuji rehabilitaci a zejména cvičení. Zkušený a šikovný fyzioterapeut dokáže podle klinického vyšetření vybrat vhodné cviky. Opichy, laser apod. působí krátkodobě a neodstraní příčinu potíží. Samozřejmě je potřeba být zároveň ve sledování ortopeda a neurologa, kteří provádějí dovyšetření a v případě akutního zhoršení bolestí mohou zasáhnout farmaky.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Pytiriasis rosea Byla jsem na kožním s červenými skvrnkami a byla mi...
 
Kam dál
 
 
Oko
Články: Oko
Lidské oko je párový orgán...
Sportujete? Měli byste znát svoji ideální tepovou frekvenci
Články: Sportujete? Měli byste znát svoji ideální tepovou frekvenci
Většina lidí provozujících...
Dráždivý tračník
Články: Dráždivý tračník
Nejodvážnější lékařské...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Konec boomu elektronických cigaret?
Články: Konec boomu elektronických cigaret?
E-cigarety se staly v...
 Atopický ekzém u psů
Články: Atopický ekzém u psů
Stejně jako lidé mohou i...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: