Bolesti lsp

Dobrý den. Přes půl roku mám výrazně zhoršené bolesti LSp a pocit mrznoucích prstů na DK. Na angiologii mi naměřili distální tlaky na ADP vpravo 100 mmHg, vlevo 85 mmHg při systém. TK130/80. DUSG DK a břišní aorty norm., jen šelesty u kotníku vpravo, ale to prý může být přístrojem. Dále na MR 11.5.15:náznak sinistroskoliozy, poč. spondylosa a spondylartroza. L1/2-L3/4:náznak dorsální protruze disku L4/5:ploténka snížena, je patrný výhřez disku vpravo paramediálně prominující na 5 mm do p. kanálu s asymetrickou impresí do přední č. durál. vaku s odtlačením pravého kořene L5 dorsálně, lehce zúžena foramina, sy krycí ploténky II. st., nerovné krycí desky L5/S1:dorsální protruze disku prominující na 3 mm do p. kanálu bez význ. stenozy Prosím o vysvětlení nálezu MR. Na angiologii mi řekli, že mrznutí prstů a špatné dist. tlaky mohou být způsobeny výhřezem disku. A léčbu ukončili. Je to možné, aby se prsty nedokrvovaly kvůli nálezu na Lp?

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Dano. Z nálezů popsaných na MR může být významnější jen ten v prostoru L4/5- Tam může docházet k dráždění nerovového kořene L5 vpravo- potíže se šíří po zevní straně DK k zevnímu kotníku a k palci. Nemusí jít o bolesti , může být i mravenčení. I když může tento pocit někdy dělat problém odlišit od tzv mražení, vyloženě změny prokrvení a chlad v končetině nepůsobí, může být změna citlivosti. Léků na zlepšení prokrvení končetin typu Tanakan, Tebokan ev i léků typy Agapurin, Pentomer nebo Cinnarizin i v případě kořenového dráždění bych se nevyhýbal. Někdy může jít i o problém tzv mikrocirkulace, změny v regulaci vegetativního nervstva. Potomje potřeba někdy udělat tzv chladový test, pletysmografie. Klasický UZ a angiografie tyto změny nemusí odhalit. Neurologické vyšetření k posouzení ev poškozování kořene L5 bych ale také doporučoval. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: