Bolesti nad kostrcou

Dobry den, mam 34 rokov...v minulosti mi bola diagnostikovana skolioza, chybne drzanie tela, lordoza...zvykol som cvicit cviky na posilnenie chrbtoveho svalstva...cca pred mesiacom som zacal cvicit v posilnovni (tato skutocnost ma tiez napadla ako mozna pricina mojich nizsie popisanych problemov) .... uz cca mesiac mam problem s bolestami v dolnej casti chrbtice cca 10 cm nad kostrcou..po stranach popri chrbtici a vyssie az k drieku. Tieto bolesti cez den su nepatrne, vnimane skor pri chodzi, pohybe..skor pocit napatia. Vnoci ma vsak budi zo spanku paliva bolest, ktora prejde po natreti kremom s obsahom diclofenacu. Zacalo to cca pred mesiacom virozou s vysokymi horuckami, pocas ktorej som viac ako 6 dni lezal, takze som to pripisoval prave tomu lezaniu. Ked to po tyzdni neprechadzalo, zacal som pouzivat diclofenac (voltaren mast) a mydocalm. Bolest chvilkovo ustupila (medzicasom ma vsak seklo v hornej casti chrbtice medzi lopatkami a mal som problem so zaklonom hlavy...tato bolest a obmedzenie po case ustupili..cca po 4 dnoch) nasledne sa bolest v krizovej oblasti vratila...najskor na lavej strane, teraz na pravej strane chrbtice. Na bolesti som skusal pouzit suche teplo (lampa), sedaci kupel. V minulosti som mal problemy urologickeho charakteru, tak som navstivil urologa, ci tam nemoze byt suvislost. Ten potvrdil naznak recidivujucej striktury uretry, zatial vsak bez zapalovych priznakov, vysetrenie mocu negativne - biochemia aj mikrobiologia. Vysetrenie prostaty tiez v poriadku. Co sa tyka travenia - bez problemov. Doposial som nebol na ortopedickom vysetreni. Je to hlavne z obav z rontgenu, kedze sa v sucasnosti pokusame s partnerkou o splodenie potomka. Chcel by som Vas poprosit o radu, ci sa da na zaklade mnou popisanych priznakov aspon predpokladat o aku diagnozu by sa mohlo jednat, ci by bolo mozne vyskusat nejake cvicenia alebo nieco, pripadne ake ucinne a zaroven setrne vysetrenia podstupit.

Odpověď odborníka:

Asi to bez vyšetření nepůjde. Blokáda nebo entezopatie je méně pravděpodobná spíše je třeba myslet na bolest, která může vycházet z degenerativní změny v oblasti bederní pateře, spondylartrosu nebo i výhřez meziobratlové ploténky. Vzhledem ke skolioze je třeba mysleti na možnou listhesu obratle. Tedy vyšetření, rtg snímek, není vyloučena ani nutnost podrobnějšího zobrazení, CT nebo magnetická rezonance. Podle výsledku léčba. Určitě nyní bez posilovny, teplo, spíše klid několik dní a nesteroidní antireumatika

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: