Bolesti nohou

Dobrý den, pane doktore, prosím Vás o radu. Moje matka (54) je těžce obézní, léčí se s vysokým krevním tlakem, bere antidepresiva (porucha příjmu potravy souvisí s depresemi). To vše bychom zvládli, i to, že v obou kolenech je artroza 3. - 4. stupně, neoperovatelná vzhledem k obezitě. Od října 2011 ale trpí obrovskými bolestmi kotníku levé nohy, noha má jinou barvu, je oteklá až ke kolenu, pokud otok kolem kotníku stáhne, natlačí se výše do oblasti pod kolenem, nemůže na ní stoupnout, ani chodit bez hole. Na bolesti bere Ibalgin, který však nezabírá, bolesti jsou i v noci i v klidovém stavu, ráno se nemůže dojít ani vyčůrat. Vyšetření vyloučilo cévní charakter, u ortopeda diagnostikovaná těžká artroza kotníku a zborcení nožní klenby, doporučeny ortopedické vložky a obuv. Bolesti jsou však strašné, máma mi doma rečí, někdy se jí chce i bolestí omdlít. Má částečný invalidní důchod, práci na částečný úvazek jako uklízečka. Práci evidentně nezvládá pouze s Ibaginem po třech hodinách, ale i po Ibalginu se jí motá hlava a bolí ji břicho, silně se potí. Lékař však doporučil s prací nepřestávat, že přestane chodit úplně. Na dotaz co na bolesti ji bylo řečeno, nepřehánějte to s Ibalginem..Největší strach mám z toho, že ji jakoby naráz s tím začíná bolet i páteř, nohy někdy až do kyčlí a pánve, zhoršuje se časté močení, někdy pomočování, když víc pije. Její otec zemřel na rakovinu kostí. Mohou být takové bolesti revmatického původu? Může se sama obrátit na revmatologa? Je dobré vytrvat i v bolestech dál chodit do práce (úklid)? Existují nějaké léky, které by bolesti zmírnily? Někdy prý má pocit, že ji začíná bolet stejně i druhá noha. Vím, že většina problémů pramení z přetěžování a obezity, ale člověk, který se skoro nemůže hýbat, velmi těžko hubne (ale snaží se), nicméně když něco sní, je to provázeno silnými výčitkami, bolestmi břicha a prohlubuje se porucha příjmu potravy, takže se snažím ji motivovat rozumně. Bariatrické operace se strašně bojí, přestala proto chodit na obezitologii, kde to viděli jako jediné řešení. Prosím, poraďte, budu vděčná za cokoli. Děkuji

Odpověď odborníka:

Asi to na dálku není jednoduché. V 21. století by člověk na velké bolesti neměl trpět.Je třeba určit když ne příčinu bolesti, tak alespoň místo bolesti. Pokud je to hlezno a je zde pokročilá artroza potom lze zvážit náhradu kloubu. Pokud je paní silně obesní potom by připadalo v uvahu provedení t. zv artrodezy hlezenného kloubu, který by znemožnil pohyb kloubu ale zbavil by ji bolesti z artrotického hlezna. Vyhledat reumatologa může, vyšetření na revmatické krevní testy je užitečné, pohled lékaře také. Pokud má silné bolesti potom nucený pohyb není na místě stejně tak jak vykonávání náročného zaměstnání. Co se týče bariatrické operace stále se prováději, dneska spíše ale již částečně odstranění žaludku než jeho stažení. Vše ale popravdě nahradí malý kalorický přísun o který vždy se jedná. Vyhledejte svého ortopeda, o bolestivém kloubu se poraďte, jistě vám podrobně podle nálezuu odpoví.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: