Bolesti nohy

Zdravím z Plzně, je mi 60 let, od svých 15 let hraju volejbal a provozuji i další sportovní aktivity... Několik let se potýkám s haluxy na obou nohách, ale protože mne nijak vybočené klouby u palců v podstatě nebolely - ani teď, tak jsem je neřešila, kromě nějakých občasných cvičení a korektorů. Ortoped mi před několika lety řekl, že mám zborcenou klenbu (podélně i příčně ploché nohy - jedno z vysokých podpatků a druhé nejspíš z volejbalu) a že až skončím s aktivním volejbalem, že by to chtělo operativní zásah, kdy by mně všechny kůstky byly zlámány a vytvořena nová nožní klenba. Teď už tedy volejbal soutěžně nehraju, jen pro zábavu, ale v poslední době mne bolí čím dál víc levý nárt v místě za palcem (řekla bych v místě druhého kloubového spojení palce) takovým způsobem, že nemohu pořádně někdy došlápnout. Chtěla bych vědět, jestli to může mít spojitost s haluxem, když ale pravá noha mne nebolí, ani kloub u palce, ani nárt. A je nějaká jiná možnost nápravy, než lámání kostí?? Docela mám z této operace ve svém věku obavy, nevím, jak bych se zhojila a jestli bych nakonec nebyla s pohyblivostí na tom hůře než teď. Díky předem za odpověď! Irena B.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Kromě operace připadají v úvahu ortopedické vložky a další protetické pomůcky popřípadě rehabilitace. Operací pak je celá řada a je třeba vždyzvážit jejich prospěch pro pacienta

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: