Bolesti nohy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může brnění nohy způsobovat něco jiného než vyhřezlá ploténka. Aniž bych měla bolesti zad, začlo mě brnět v chodidle levé nohy.Po měsíci mě při předklonu chytli záda.(začátek července)Na neurologii mi udělali CT plotýnek a SI skloubení.Výsledek L4/L5 protruze disku 4 mm s lehkou impresí durálního vaku, L5/S1 protruze 3 mm.SI v pořádku.Celkové vyhodnocení je - bez těsné komprese neurálních struktur.Doporučen klid na lůžku a pak rehabilitace. Bohužel na rehabilitaci je dlouhý čekací termín.Ale již z minulých rehabiltacích ( měla jsem zablokovaná SI) mě naučili cviky, které cvičím a také již cca měsíc cvičím SM systém (cvičení s lany na problémy s ploténkami) problémy ale neustávají ba naopak se zhoršují.Sice nemám bolesti, ale pocit brnění a vibrování se rozhlézá směrem nahoru.Někdy mě brní i druhá noha a k tomu i dolní část hýždí, břicha, sem tam i konečník.Především v klidových polohách.Při ležení, delším sezení. Můj dotaz je, jakou další příčinou krom ploténky (která podle CT nerv neutlačuje) mohli mé problémy mít. Je možné, že je skřípnutý někde jinde v pánvi a čím? Dá se to zjistit třeba Mag.rezonancí?Trochu už panikařím, nerada bych měla chronické obtíže.Taky už se mi i honí hlavou zda by to nemohla být roztroušená skléroza nebo podobně. Na neurologii mě na kontrolu nepozvali a obvodní lékařka mě odkazuje pouze na rehabilitaci. Děkuji

Odpověď odborníka:

Vážená Evo, potíže které popisujete mohou být opravdu způsobeny protruzí ploténky. Pro bližší zjištění stavu bych potřeboval vidět výsledky CT. Dle mé zkušenosti je metoda cvičení SPS (SM Systém) belmi účinnou metodou. Záleží jak často a jak dlouho cvičíte? To bohužel z textu nevyplývá. U podobných klientů nako nste Vy je ťřeba individuální péče. Trochu bych se obával jiného cvičeni, aby v kombinaci s touto metodou nebylo kontraproduktivní. Proberte vše s Vaším terapeutem, nebo se ozvěte přímo mě.

Bc. Martin Trávník
Bc. Martin Trávník

Specializace: Rehabilitace
Pracoviště: Centrum zdravých zad

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: