Bolesti od zubů

Dobrý den, v minulých 2 týdnech jsem řešila současně 2 problémy se zuby. Zubní kaz pod plombou blízko nervu u spodní levé pětky a současně vypadlou velikou plombu u čtyřky v pravo nahoře, živý zub bez kazu, ale musel se obrousit a nasadit porcelánová korunka. Na pár týdnů jsem měla na spodní 5 provizorní plombu a bylo to hodně citlivé na změny teplot a zároveň jsem týden měla obroušenou živou pravou 4 a tento zub byl také citlivý na teplé, studené i zároveň i na dotyk. První mi doktorka dokončila spodní 5, dala tam i speciální podložku a citlivost se zmírnila. Při napichování nervu při anestezii mě začali brát křeče do jazyka a celý další týden mě jazyk dost brněl. Den poté mi doktorka nasadila korunku na výše popsanou vysoce citlivou pravou horní čtyřku. V prvních hodinách byla bolest hodně intenzivní, postupně se trochu zmírnila, ale stále 5 den po zákroku zub bolí, i když už ne tak intenzivně. Můj hlavní problém je ale v tom, že mě dost silně bolí celé čelisti jakoby pod zuby při jakémkoliv jídle nebo pití (i když t nemusím kousat, např. po jogurtu), bolí to celé i pod předními zuby, které spravované nebyly. Nejvíce to reaguje na ovoce, zeleninu a teplá jídla a pití, ale i na studené. Nevím, jestli to může souviset ještě s tím brněním po umrtvení spodní pětky nebo nasazením korunky na živý zub nebo je to ještě něco dalšího. Napadl mě zánět ,ale v dubnu jsem byla na kontrolních rengenech a dásně i zuby jsem měla v pořádku. Nebo jestli je to jen citlivé po bolestivých zákrocích a samo se to zlepší? Zubařka je dva týdny na dovolené, tak nevím, jestli mám zatím čekat a co by mohlo bolest způsobovat. Moc děkuji, Jitka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle Vašeho popisu se opravdu nejspíše jedná o podráždění nervu, ke kterému může dojít při anestezii v dolní čelisti, tento stav by měl sám maximálně za několik týdnů odeznít. Nelze ovšem vyloučit ani chronický zánět zubní dřeně u hlubokých vyplní zubů. Je to bohužel stav, který se může zhoršit a vyžadovat zubní ošetření - umrtvení zubu. Proto doporučuji si na dovolenou s sebou raději vzít prášky na bolest a situaci pak případně vyřešit co nejdříve po návratu. S přáním hezkého dne, Jan Stuchlík

MUDr. Jan Stuchlík
MUDr. Jan Stuchlík

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Dentální klinika Jan Stuchlík

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: