Bolesti pat

Dobrý den, na začátek bych chtěla oznámit, že je mi 25 let. Zhruba pět let trpím bolestí pat. Zkoušela jsem různé léčby, obstřiky, léky, mastičky, rázovou vlnu, rázovou vlnou a obstřiky se bolesti o dost zhoršily a vše bylo bez efektu. Vydržím stát na nohou max tři hodiny, potom už paty šíleně bolí,pálí,jsou zarudlé a úplně vařicí. Fotografii přiložím k dotazu. Tak jsem se rozhodla pro změnu lékaře, jelikož ten můj mi řekl, že už neví co se mnou. Podstoupila jsem vyšetření Emg. Na to jsem dostala léky : Milgamma N, Tramylpa a Gabanox 300mg. Bohužel nic nezabralo. Doktorka mě poslala na vyšetření CT a RTG. Na Ct zprávě stojí : CT dolních 3 obratlových prostorů - L4-S1 bez k.l. : Přechodný LS obratel s pravostrannou asimilací příčného výběžku. Zakřivení L/S pátěře je fyziol. V úrovni L5/6 dorzál. protruze ploténky 4,7mm s lateralizací paramediálně doprava 5mm s naléháním na odstup kořene L6 vpravo. Popis klasického rdg C + Ls - vyrovnaná lordoza až blokované postavení, skelet a ploténky norm. Dále jsem byla na rtg pat. Ve zprávě stojí : Diskrétní drobná úponová kalcifikace šlachy A. Skelet patní kosti v normě. Poté jsem dostala od doktorky léky Tramylpa 325mg a Lyrica 75mg. Zatím bohužel vše bez výsledku. Ještě mi doporučila léčbu Akupunktury. Ještě chci připsat, že máme v rodině cévní onemocnění, zatím mě nikdo na cévní vyšetření neposlal. Myslíte si, že to může být něco ohledně cév? Jsem už opravdu zoufalá, trvá to rok a nic nepomáhá. Byla bych moc ráda, kdyby jste mi poradil jak ohledně všech vyšetření co jsem podstoupila,co z toho vyplývá, co dělat po výsledku CT jak jsem vám vypsala. Nebo co bych měla ještě zkusit. A jakou má účinnost léčba akupunktury. Strašně moc vám děkuji předem za zodpovězení všech otázek. S pozdravem Lucka Č.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Cévní vyšetření vzhledemk rodinné zátěži je vhodné ale pravděpodobně bude s dobrým výsledkem . Nález CT odpovídá výhřezu meziobratlové ploténky , který svou lokalizací odpovídá podrážděí nervu v této oblasti - proto jste užívala nebo užíváte léky doporučené neurologem. Budou -li potíže trvat zeptejte se neurologa na možnost neurochirugického vyšetření . Z lokálního ortopedického pohledu bych doporučil scintigrafii skeletu patních kostí - bude-li negativní pak nález svědčí pro postižení nervového kořene a další léčba by měla být vedena neurologem . Bude-li positivní může se jednat o souběh postižení nervu a zároven úponové potíže na patní kosti i přesto, že nemáte na rtg nález ostruhy. Pak bývá účinné ozařování - aktinoterapie , kerá bývá na bolesti patních kostí velmi účinná. Účinnost léčby akupunkturou u tak složitého stavu se neodvážím odhadnout .

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x