Bolesti páteře

Dobrý den pane doktore, je mě 49let a od léta minulého roku mám silné bolesti pateře. bylo mě zjištěno: spondylolisthesis L5 (8mm), Reprolistéza L3,olistéza L5 při zanikajicím disku , mediální vyhřev L3/4 do 4mm při prostorném pát. kanálu, He L3/4, Levá kyčel coxarthrosis gr II praec. l.sin. snížená štěrbyny v levo osteofyt acetabula. Po reabilitaci, která nepomohla, jsem byl odeslám na neochirurgii ( Fa Brno - bohunice), tam mě bylo zděleno že na oparaci to není a opět odeslan na další rehalitaci a mám doporučené lazně. Je ještě jiná možnost lečby? Bolesti mě silně omezuji a to je velký problém hlavně v zaměstnání a to nemluvím o tom, že doma po práci neudělám nic. Mám sedavé zaměstnání s částečným pohybem a služební cesty autem (1-2 dýdně). Díky tomu mám velké obavy, že můžu brzo přijít zaměstnání. Předem děkuji za radu. Jindra

Odpověď odborníka:

Dobrý den, těžko mohu posoudit, zda Váš nález je k operačnímu řešení nebo ne, ale zkušený fyzioterapeut a lázně by Vaši situaci mohli zlepšit. Fyzioterapeut by Vám měl ukázat, kde děláte chyby ve svých pohybových stereotypech a naučit Vás, jak je zkusit napravit. Je to sice dlouhá a hodně těžká cesta, ale možná Vám pomůže zlepšit Váš stav i bez operačního výkonu. Jestli si nejste jist doporučením jednoho neurochirurga, proč se nezeptat jiného? Pracovišť podobného typu je poměrně hodně. Jestli ale nemáte jasný deficit v neurologickém nálezu, většina spondylochirurgů Vám doporučí pokračovat tzv. konzervativně, tj. bez operace.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: