Bolesti páteře.

Vážený pane doktore, před deseti týdny po naklonění se a natažení dopředu mě postihla prudká bolest v dolní části zad. V prvních dnech jsem nebyl téměř schopen chůze. Absolvoval jsem několik oboustranných obstřiků a situace se začala zlepšovat. Po třech týdnech však přišlo prudké zhoršení, jeden den opětovná prudká bolest v zádech, druhý den pak přišla bolest do oblasti levého třísla, hýždí a stehna. Byly mi dále aplikovány obstřiky, obsolvoval jsem 10 infusí a vyšetření CT s následujícím výsledkem: Vyšetření provedeno nativně v rozsahu skenů L3 až S1. Zachycené segmenty beze změn postavení. Kanál páteřní v daném rozsahu krom L5/s 1 volný,bez stenotisace, ventrodorsální průměr neklesá pod 15 mm. Neuroforamina L3, L4 i L5 bez zúžení,bez známek defigurace. V úrovni L3/4 patrná levostranná foraminální protruze disku o velikosti cca 4-5 mm stenozující neuroforamen s tlakem na kořen L3 sin. dále zde levostranná foramináln protruze disku o velikosti 4 mm s tlakem na durálnín vak a kořen L4 sin. Ve výši L4/5 lehká dorzální plošná protruze disku o velikosti 3 mm s mírným tlakem na durální vak. V úrovni L5/S1 vyklenutí zadní hrany do 2 mm rozsahu. Deformující spondylartróza s osteoproduktívními změnami. Zúžení páteřního kanálu ventrodorzýálně na 12-13mm. Skelet bez strukturálních změn. V současné době po 10 týdnech je situace podstatně lepší, nicméně stále cítím lehký tlak v oblasti páteře a levé stehno jakoby nebylo zcela mé. Pane doktore, prosím o vysvětlení nálezu CT a Váš názor, jak pokračovat v léčbě. Případně kdy začít s rehabilitací. Předem děkuji za odpověď, Ladislav R.

Odpověď odborníka:

S rehabilitací je třeba začít ihned, je nejlépe takto začít na rehabilitačním lůžkovém oddělení, tedy nejvhodněji pobyt v nemocnici. Závažnější nález je na L 3/4, kde protruze se blíží otvoru, kterým vystupuje nervový kořen. Ale i zde je možno očkávat konservativní léčbou zlepšení. Ostatní nálezy jsou spíše počínající a méně významné. Pokud by se stav nezlepšoval, ale myslím si, že se zlepšovat bude, potom po době do 3 měsíců je třeba kontrolní magnetická resonance a konsultace s neurochirurgem o eventuální operaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: