Bolesti páteře

Prosím vás o radu.Na RTG snímcich našli lékaři toto: "Na funkčních sn. v předklonu anterolistéza L4 o 10mm,krycí destičky ventrálně na sebe naléhají, v záklonu posun o 11mm.Proximální segm.se normálně rozvíjejí,segm. L5-S1 stacionární.Zapomněl jsem dodat že na bolesti trpím už asi od 6ti let. Po provedení Helikální CT LS páteře v rozsahu L-S mám napsáno: Páteřní kanál je přiměřeně prostorný,meziobratlové prostory /L a L/SL jsou výrazně snížené.Osteoprodukce na okrajových hranách obratlů nejsou vyznačeny.Tělo obratle je proti L výrazně posunuto ventrálně.Artrotické změny na intervertebrálních kloubech ve všech vyš.etážích. Ve výši L3/L4 ploténka minimálně přesahuje přilehlé dorzální hrany obratlů,k útlaku duralního vaku nedochází.Výraznější artroza intervertebrálních kloubů,zvl.pravostranného.Na úrovni L4/L5 patrná výrazná anterolistéza L4 proti L5 asi o 9mm a prominence zadní horní hrany těla L5 do kanálu.Výraznější vyklenování tkáně degenerovaného disku do kanálu není zřetelné.Vakuový fenomén ploténky.Na rekonstrukci je zřetelný tlak horní hrany těla L5 na přední okraj duralního vaku.Artroza intervertebrálních kloubů. V oblasti L/S1 k většímu vyklenutí disku nedochází.Meziobratlový prostor je nižší při hypoplazii disku. Závěr:Ve vyš etážich bez jednoznačné herniace nebo protruze meziobratlových plotenek.Degenerativní změny disku L4/L5 charakteru intervrtebrální osteochodrozy a výraznější anterolistézou L4 do 9mm.Prominence zadní hrany těla L5 do kanálu a duralního vaku vzhledem ke spondylolistéze L4.Hypoplazie ploténky L5.Artroza intervertebrálních kloubů L3-S1 bilat Tolik k nálezu. Léčeno v mládí elektroléčbou,různým cvičením a posledních 20 let prací.Pracuji jako údržbář v Lázních na Ostravsku tak-že si můžu naordinovat různé perličkové koupele,jodobromové zábaly a chodím na bazén.Mám ale pocit že v poslednim roce se to čím dál víc zhoršuje,budím se v noci bolestí když se otáčím,v práci nemůžu nic těžkého dělat(naštěstí mám super šéfa)Poradíte mi prosím co mám dělat abych se zbavil te úporné bolesti?brufeny už mi taky přestávají zabírat.Děkuji vám za radu. Petr Edler

Odpověď odborníka:

Posun těla 4, bederního obratle dopředu o popisovanou délku. Jedná se zřejmě o vrozené změny v postuře hrudní a bederní pateře. Tyto změny jsou dosti časté a je třeba sledovat jejich dynamiku, tedy časové změny v nálezu. Bylo by dobře se opakovaně vyšetřit na ortopoedii a zařadit se do pravidelného cvičení na rehabilitaci a doma.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Magnetická rezonance pomůže odhalit nádor na mozku
Články: Magnetická rezonance pomůže odhalit nádor na mozku
Nádory hypofýzy se mohou u...
Co obnáší kolonoskopické vyšetření a jak se na něj připravit?
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Otoky po hmyzím bodnutí nepodceňujte
Články: Otoky po hmyzím bodnutí nepodceňujte
Možná vy nebo vaše děti...
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
Antivirotika snižují riziko zápalu plic u dětí
Články: Antivirotika snižují riziko zápalu plic u dětí
Chřipka ve většině případů...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: