Bolesti páteře

Vážený p.doktore měla jsem na Vás dotaz,na který jste mi odpověděl,Děkuji.Dobrý den,mám dlouhodobý bolesti páteře,MR se oproti roku 2009 zhoršila.Nyní mám MR Kanál páteře je užší od L3 Mícha a kauda se zobrazuje fysiologicky,L3/4 kanál zužován ventrodorsálně až na 7 mm,výhřez plotny dorsálně 4-5mm s útakem durál.vaku a zasahuje i dorsálně vlevo až foramilně v kontaktu s kořenem,L4/5kanál 8mm výhřez 5mm s útlakem dur.vak.Patrna ale oboustraná spondylartrosa,ale formina volná.L56/S1 kanál 10-12mm šíře prominence disku jen 2-3mm naléhající na durál vak.Spondylartrosa bilat i s posunem zřejmě ve stoje spodyllisthesa zřetelnější zužováno je zejm.foramen vlevo.Stenosa páteřního kanálu od L3 kaudálně. Chodim na kapačky bez efektu,časté obstřiky ,pomůžou na pár dní.Prý snad operace.Můžu se zeptat na Váš názor o postupu léčby.Děkuji SÝKORKA Odpověď odborníka: Zúžení kanálu pateřního může přivodit bolesti zvlášttě při chůzi. Degenerativní změny na meziobratlových kloubech dle popisu. Mezi 4. a 6. bederním obratlem výhřez disku 8 mm. Závažnější nález je zúžení pateřního kanálu v bederní části pateře. Léky a infuze mohou pomoci zvláště tam, kde došlo k oživení potíží. Záleží na neurologickém nálezu a zhodnocení neuriologa a potížcích pacienta. Při nezlepšení opravdu operace je na místě. Ne vždy , ale v těchto případech jsou výsledky zcela uspokojivé Byla jsem dnes 24.2. u neurochirurga s výsledky.Pan doktor mi zdělil,že můj nález není tak výrazný a že bolesti břicha není určitě od páteře.Poslal mě opět na obstřik pod CT.Byla jsem na něm dvakrát,efekt přibližně 2 měsíce.Prý aspoň ty 2 měsíce.Na kapačkách jsem byla v lednu a opět nyní.Můžete mi prosím poradit jak mám pokračovat v léčbě.Děkuji Sýkorka

Odpověď odborníka:

Pokročilé degenerativní změny v celé bederní pateři. Nejsou ale tak vyhraněné, že by byla na místě bez jisté konservativní léčby ihned operace. Bylo by vhodné strávit několik dní v nemocnici, vyřadit denní namahavý pracovní, i v domácnosti, stereotyp, absolvovat nejen klid na lúžku a to tělesný i duševní, infuzní léčbu a účinnou rehabilitaci s fyzikální léčbou. Teprve potom , pokud nebude úspěch, uvažovat o případné operaci, ale po důkladném zvážení neurochiruga.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Co se skrývá za pocitem studených rukou a nohou?
Články: Co se skrývá za pocitem studených rukou a nohou?
Pocit studených rukou a...
Bromelain
Články: Bromelain
Ačkoli je někdy uváděno, že...
Lumbální punkce
Články: Lumbální punkce
Lumbální punkce, slangově...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Parazité - nechtěné suvenýry v lidském těle
Články: Parazité - nechtěné suvenýry v lidském těle
Není to příjemné pomyšlení...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Tento nejčastější typ náhlé...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: