Bolesti páteře a hlavy, závratě

Dobrý večer! Chtěla bych požádat o vysvětlení pojmů na mém kontrolním vyšetřením MR, co znamenají a co mně čeká! MR C páteře v T1aT2/TSE sag,T2/FFE tra v rozsahu C5-C7.Nativní 2D perimyelografie. Vyrovnaná C lordosa po úroveňC6. Diskopatie a spondilartroza v etáži C5/6 a C6/7. C5/6-Dehydratace a snížení disku, osteofitické prominence přilehlých těl. změn vedou k ventrál. a vemtrolater. kompresi durál. vaku, více vlevo paramediálně, zde lehce ventrálně improminují míchu. Nejsou však známky kompresivní myelopaltie. Spondylartróza s periartikulárními prominencemi působí dorzolater. impresi durál. vaku, avšak poněkud kaudálněji od úrovně disku. sagitál. rozměr páteř. kanálu je cca 10mm. C6/7-diskopatie, osteofitická prominence těl, excentricky více vpravo paramediálně. Komprese durál. vaku ventrolater. vpravo, s event. možným tlakem na C7 vpravo. V této etáži bez zřetel. komprese míchy. Podíl degenerat. spondylartropatie je relat. mírnější. Mírnější protruse disků, doprovázené přihrocením těl jsou patrny v etáži Th2-4, Th5-7, jen lehčí ventrál. imprese durál. vaku,bez komprese míchy. Zachycená mícha je v celém rozsahu přiměřeného signálu. Závěr: Diskopatie a spondylartróza v etáži C5/6 a C6/7. V etáži C5/6 osteofyty těl, více vlevo, s maximem paramediálně, ventrolater. levostran. imprese míchy. V etáži C6/7 osteofyty těl, excentricky více vpravo paramediálně. Komprese durál. vaku ventrolater. vpravo, s event. možným tlakem na kořen C7 vpravo. Mám neustále silné bolesti hlavy, závratě a točení hlavy i při menším záklonu (při pití nebo věšení prádla) brní mi ruce a budí mě to i ze spaní! Již jsem Vás asi 2krát žádala o radu s potížema v bederní páteři. Proto se i nyní na Vás obracím s prozbou a žádostí o radu! Již předem děkuji Dáša

Odpověď odborníka:

Dobrý den, máte pokročilé změny (výrustky přední, zadní i boční) v oblasti krční páteře -C 4-6, ale bez známek útlaku míchy, což je dobrá zpráva. Níže už je mícha utlačena a to ve výši 7. krčního obratle, hlavně vpravo (pravděpodobně máte mírně větší problémy napravo). Obratte se na svého neurologa, léčba je zpočátku komplexní - infuse, léky (proti bolestem a proti otoku nervů) , rehabilitace v nemocnicic nebo reha ambulanci, domácí cvičení, lázně, a teprve když tohle všechno nepomůže, je vhodná porada s neurochirurgem, zda nebude možné tento útlak zmírnit a odstranit výrustky chirurgickým zásahem. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: