Bolesti ramen, paží, rukou, kolen

Prosila bych o radu pro svoji maminku, která od února trpí velkými, omezujícími bolestmi. Vše začalo asi před 2 roky, kdy se objevily bolesti v zátylku. Na Mg rezonanci se určité degenerat. změny krční páteře objevily, ale nic na operaci. Letos tyto bolesti ustaly a přesunuly se do ramen a paží. Nemohla s nimi hýbat, bolesti se zhoršovaly v noci. Nejprve ji bolelo pravé rameno a paže, pak se přidalo i pravé koleno EMG bylo v pořádku. Rtg ramena a kolena v únoru potvrdilo degenerativní změny. Byla hospitalizována v NsP Ostrava a podáván Novalgin. Došlo k mírnému zlepšení, ale vzápětí se bolest přesunula více do levého ramene a paže. Mezitím byla poslána do Rehabil. ústavu v Chuchelné. Zde jí trochu pomohl magnet a Traubertovy proudy, ale po opuštění centra se objevily bolesti v rukách a kolenech (hlavně pravém). Nedávno ležela také na neurologii a dostávala ,,kapáky", ovšem bez efektu. Dnes má stavy, že nemůže pokrčit kolena, v rukách nemá cit, dělá jí problém něco uchopit a hlavně bolesti přetrvávají, a to stále i v noci (pálení, dloubání). Revmatologické vyšetření a vyšetření na boreliózu vyšlo negativní. Nikde si nevědí rady a léky na bolest nejsou řešením. Co byste prosím mohla ještě doporučit za vyšetření? Kam se má obrátit? Je bezradná a my s ní. Děkuji za rychlou odpověď. S pozdravem Dáša

Odpověď odborníka:

Nevím, kdy měla vaše matka vyšetření MRI krční páteře a EMG. Pokud už je to delší dobu nebo se potíže s rukama objevily až po těchto vyšetření bylo by vhodné je zopakovat, alespoň EMG. Bolesti rukou a jejich necitlivost může mít několik příčin. Mohou být od krční páteře způsobené nejen degenerativními změnami, ale může jít o funkční potíže na podkladě špatných pohybových stereotypů (jednostranná pracovní zátěž, špatné sezení apod.). Někdy mohou být funkční potíže intenzivnější než ty na podkladě degenerativních změn. Je-li rematologické vyš. v normě, mohou být i v rukou přítomny degenerativní změny způsobující bolesti- zvažte Rtg rukou. Dominují-li bolesti rukou v noci a to zejména palce, ukazováku a prostředníku, může se jednat o syndrom karpálního tunelu, který pozná EMG. Jedná se o útlak nervu v oblasti zápěstí okolními strukturami, zejména šlachami. Problémy s pokrčením kolen budou pravděpodobně artrotické dle rtg. Co se týče boreliosy, nevím jaký druh testu se prováděl, Western blot je citlivější a přesnější než ELISA. Jestliže jsou bolesti spíše pálivé nebo je přítomno i brnění je možné v terapii zkusit atypické léky proti bolesti jako např. gabapentin (Neurontin, Apo-Gab, Gabator aj. firemní názvy) a na noc např. Prothiaden nebo Mirzaten. Jsou to i antidepresiva, ale na daný typ bolestí mají dobrý efekt. Samozřejmě se o lécích poraďte se svým neurologem, neboť já nevím, jestli vaše matka nebere i jiné léky a jestli by daná kombinace byla vhodná. Také doporučuji zopakování rehabilitace i ambulantně. Při ní by bylo vhodné se více zaměřit na aktivní procedury to jest na cvičení, které mívá dlouhodobější efekt pokud je pacient aktivní a cvičí poctivě i doma. Magnet, proudy a další pasivní metody jsou sice příjemné, neboť se pacient nemusí hýbat, ale efekt je vždy krátkodobý. Přeji pěkný večer.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bolesti hlavy (3. díl)
Články: Bolesti hlavy (3. díl)
Trápí-li Vás bolesti hlavy...
Lepku se u dětí nebojte. Neškodí, naopak chrání před celiakií
Trombóza a embolie
Články: Trombóza a embolie
Hluboká žilní trombóza a...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: