Bolesti ramene

Dobrý den, pane doktore, mám bolesti v pravém ramenním kloubu při zvedání ruky za hlavu a do stran, při lehu na boku musím už také hledat tzv. vhodnou polohu pro rameno. V 3/011 jsem navštívila ortopeda - dgn. Omarthrosis l.dx.Impigemnt sy omi l.dx.CB sy při degen. změnách a diskopatrhie C4-C5 l.dx. RTG C: diskopathie C4-C5,spondylosa., rameno l.dx.:osteoparh změny v AC kloubu, produkce i subacromiálně, sytějeí t.m. jako projev inciop. osteoarthropsy., -byla mi doporučena RHB - LTV, mobilizace, IF proudy, při dalších obtížích mi byla nabídnuta případně injekce. RHB mi částečně pomohla a bolesti nebyly takové, aby bylo nutno aplikovat injekci. Teď ale asi 1.5 měsíce se bolesti zhoršili, jsou častější, v klidu a bez zátěže ale bolestivost, zatím, není. Často pociťuji v rameni chlad. Chtěla bych se poradit, co byste mi doporučil jako další léčbu, případně,jak mohu sama dále postupovat - co tato dgn. vyžaduje, rameno v teple? posilovat? cvičit? další RHB? nebo opravdu injekce a jaké?? Co mohu do budoucna očekávat, trvalé bolesti? - jedná se tedy hlavně o osteoarthrozu?, můžete mi, prosím, diagnózu popsat (přeložit odborné termíny:-))) Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď a zdravím, Eva Jandová

Odpověď odborníka:

Ty změny jsou četné a všechny zcela změnit není možné. Prvně by se mělo asi dořešit rameno, provést vyšetření ultrazvukem a dále postupovat dle nálezu. Pokud by byl takový nález, že by se dal řešit artroskopicky, bylo by možno takový postup nejsnadněji postoupit. Ale ani tehdy se úplně potíží zbavit nemusíte. Nástřiky do ramene jsou užitečné, ale neměly by přesáhnout s kortikoidem počet asi 6 x za rok. Poslední neoperativní možností, která teď se rozšiřuje je aplikace vlastní kirve - stimulovaných krevních destiček, které mají podnítit zbytky chrupavky k růstu a tím zlepšení hybnosti a menší bolestivosti kloubu. Provádějí ortopedi, ale nehradí pojišťovna. sám bych volil nástři kloubu, léčení na rehabilitaci, mlázeňskou léčbu a posléze dle nálezu artroskopii.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: