Bolesti rukou a prstů

Dobrý den Již několik let mě trápí bolesti předloktí a prstů na obouch rukách. Zejména při uchycení lib.předmětů např. šroubováku. Se dostaví bolest dlaně mezi ukazovákem a palcem a svalu na palci. Několik let jsem pracoval s el. úhlovou bruskou, cca.8hod. deně. V té době se objevily tyto problémy. Na radu obv.lékaře jsem změnil druh práce.Niní pracuji jako montážní dělník kde mi tento problém začíná stěžovat práci. Též jsem přestal hrát na bicí nástroje nedoť jsem neudržel paličky, strácel jsem cit v prstecha začali mě brnět konečky prstů. To asi před 5 lety. Momentálně téměř rok hraji na kytaru a tyto problémy se zhoršují. Zejeména při domáčknutí struny k hmatníku např. prsteníčkem. Zůstanou zbívající prsty v určité křeči a jen stěží jdou narovnat nebo přiložit na jiný pražec na hmatníku. I u této činosti se dostavuje bolest dlaně mezi ukazováčkem a palcem a bolest svalu na palci. Toto se děje i u jiných čiností např. při uchopení drobných předmětů. Po čase musím činnost přerušit nechat ruce odpočnout neboť se dostaví bolest po celé dýlce od zápěstí až k lokti. Při prohmatu mě bolí šlachy, to se děje na obouch rukách v závislosti na tom kterou ruku zrovna používám. Obvodní lékař je názoru,že by to mohl být problem se šlachami a problém s krční páteří. Vzhledem k mému věku 33 let je prý ještě brzy na ňakou dlouhodobou léčbu. Chci se proto zeptat jdeli o závažný problém, který si vyžaduje specifickou léčbu nebo snad i zákrok. Nebo jde jen o stuhlé nebo tzv. zkrácené a nerozcvičené šlachy a jak je správně a dobře rozcvičit pořípadě jakou zvolit mast na uvolnění šlach jeli taková na našem trhu. Předem děkuji za odpověd a za radu s pozdravem Roman Kapinus.

Odpověď odborníka:

Skutečně se může jednat o následek trvalého působení vibrací. Bylo by dobře provést neurologické vyšetření včetně vyšetření rtg krční pateře a především vyšetření EMG, kde se vyšetří kvalita nervového vedení v horních končetinách. Podle výsledků potom léčba. Jistě i nyní dostatek minerálů, především hořčíku a vitaminů skupiny B, například vitamin B 6. Ale vyšetření jak uvedeno výše je nejdůkežitější.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: