Bolesti svalů a kloubů

Dobrý den,měla bych dotaz.Neustále mě každý den šíleně bolí všechny svaly a klouby už několik let.Revmatoložka vyloučila artrozu.Byla jsem na imunolologii kde mi dělali odběry krve a vyšlo mi že mám CRP 17,5,leukocity 9,3,neutrofily 6,29,Alfa-1 globulíny 3,6,IGE-612,ANA screen IF-1600( tedy i při vysokém ředění) pozitivita vláken dělícího vřeténka.Byla jsem opět imunologem odeslána na revmatologii na dovyšetření nějakého Anti NuMA ale revmatoložka mi řekla že je vše v pořádku a odmítla mi dovyšetření udělat,prý at si hi imunoložka udělá sama.Můžete mi prosím říct jestli jsou tyto hodnoty v pořádku? Už nevím kam se pro velké bolesti obrátit.Moc vám děkuji za odpověd.

Odpověď odborníka:

Omlouvám se za zpoždění dotazu, byl až nyní ke mě přesunut od kolegyně. Vaše výsledky v pořádku nejsou a jistě je potřeba jim věnovat adekvátní pozornost. Jde sice o nálezy nespecifické, pouze ukazující na možnou přítomnost nějakého zánětlivého onemocnění "revmatického" charakteru, ale tomu nasvědčuje sám o sobě i charakter Vašich potíží, tudíž konsultace revmatologa je zcela na místě. Rozvaha o příčině podobných potíží je ale složitá a musí vzít v úvahu mnoho detailů, které v dotazu neuvádíte. Mrzí mě reakce Vaší revmatoložky, nevím ale, co bylo napsáno v žádance a zprávě imunologa, takže se k ní těžko nějak blíže vyjádřit (pokud šlo např. o nedostatečně zdůvodněný požadavek na pouhé doplnění dalších laboratorních testů, pak to skutečně nebylo adekvátní a odmítnutí revmatoložky by bylo pochopitelné...). Další postup by měl každopádně koordinovat ten lékař, který zná nejlépe Váš zdravotní stav a životosprávu a má k dispozici veškeré výsledky vyšetření (i v minulosti provedených) a tudíž dokáže nejlépe posoudit, jaké by měly být další kroky a zda třeba v dosavadním postupu nebylo něco opomenuto. Touto osobou by měl být správně Váš praktický lékař, doporučuji tedy se obrátit především na něj, na nejasnosti se ptát jeho a s ním se domlouvat na jakékoliv konsultaci specialistů - např. jiného revmatologa... Přeji Vám brzké odhalení příčiny potíží a nalezení vhodné léčby!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: