Bolesti v bederní části zad

Dobrý den, něco málo přes rok se potýkám s bolestmi bederní části zad, mohl by jste mi prosím napsat Váš názor na závěrečné výsledky z MR? Diskopatie L2/ 3 - L5/S1 se sníženými meziobratlovými štěrbinami a degeneracemi disků. Dorsální posun těla L5 na podkladě degenerace disku L5/S1. Spondylarthosa L4/5 a L5/S1. L4/5 dorsální plochá protruze disku akcentovaná levostranně preforaminálně v laterálním recesu v kontaktu s kořenem L5I. sin, spondylarthosa se zúžením levostranného foramina a redukcí tuku kolem kořene L4 I. sin. L5/S1 dorsální posun L5 a dorsální plochá mediální protruze disku, spondylarthrosa se stenosou levostanného foramina a redukcí tuku kolem kořene L5I. sin foraminálně s jeho možnou iritací. Jde mi o to, že jeden lékař tvrdí, že není žádný velký nález a druhý říká, že je to velký nález. Byla bych moc ráda, kdyby jste mi mohl vzsvětlit, co tedy mám a jaký je Váš názor. Je mi 31 let a mám za sebou kaudální obstřik (bezvýsledně), plno bezvýsledných léků i rehabilitaci. Velice děkuji za Váš čas a ochotu. Míša

Odpověď odborníka:

Pokud nevěnujeme dostatečnou pozornost prevenci nebo alespoň včasné správné léčbě funkčního stavu páteře , tak bohužel vidím často podobný nález na MRI. Pokud jsou funkční poruchy léta neléčené nebo nedoléčené, tak jako první vzniká změna charakteru spondylarthrozy- tj popisováno u Vás v oblasti 4. bederního obratle až kosti křížové. Jedná se o degenerativní chronické změny charakteru arthrozy v oblasti driobných kloubů páteře vzadu, tzv. facetových kloubů.| těch si nepobvšimneme když správně fungují. zajišťují totiž ( jeijich pohyb) vlastně výživu pro meziobratlovou ploténku. Pokud uvidíme tyto změny, pohyb v těchto kloubech není a to je problém pro onu ploténku, přestane správně fungobvat- sníží se meziobratlovéý prostor-to mázte popisováno v oblasti 2.bedeního obratle až ke kosti křížové.Z této špatné funkce je už krůček k diskopatii.poruše oné ploténky- jednoznačná je zatím popisována pouze mezi obratlem 5. a kostí křížovou.Výhřez disku mezi obratlem 4. a 5. bederním je další stupeň, záleží na jeho velikosti a co utlačuje. U vás je popissováno, že je již v kontaktu s vycházejícím kořenem nervu v této oblasti. To je popsáno vše z nálezu MR. není z vašeho popisu jasné, jak jste na tom klinicky, jaké jsou bolesti, jaká je cítivot v dolních končetinách, jaké jsou motorické schopnosti dolních končeti a reflexy v této oblasti Při znalosti těchto faktorů by se dalo přesněji posopudit - co vás čeká. V této chvíli je pouze jasné, že by bylo potřeba zahájit akticvní léčbu funkčních poruch a poruch statiky těla, aby byla šance zastavit pokračující změny a " zakonzervovat je" , aby nepokračovaly...případně umožnit již nutnou operaci. To z vašeho popisu jasné není. V obou případech je třeba le pomoci buď velmi zkuščeného fyzioterapeuta, který přímo pracuje s lékařem neurologem, případně se svěřit přímo do péče lékaře, který se této práci věnuje a je schopen zajistit bezúpečnost této aktivní fyzioterapeutické léčby.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: