Bolesti v hrudnej chrbtici

Dobrý deň. Mám problémy s chrbticou už 3 roky. Mám závrate, tŕpne mi ľavá ruka, bolia ma nohy, bolí ma chrbtica medzi lopatkami a bolesť mi vystreľuje do oblasti hrudníka a v poslednej dobe až do oblasti očí, kde mám pocit akoby mi oči zatváralo. Najprv som na odporučenie obvodnej lekárky chodil na rehabilitáciu, ktorá moje problémy ešte zhoršila. Neurológ ma vyšetril a zistil, že mi nič nie je, dokonca do správy napísal, že tkp. simulujem, to ma nahnevalo a navštívil som inú neurologičku a tá ma poslala na vyšetrenie do Reumatologického ústavu, kde nič takisto nezistili, nasadila mi akupuntúru a potom obstreky a tie tiež mi nezabrali, skôr naopak...asi rok som ako tak vydržal, chodil som na masáže a nanovo nastúpili problémy. Tak som šiel naspäť k obvodnej tá ma vyslala k ortopédovi, ktorý mi dal urobiť rtg celej chrbtice, kde sa nič nenašlo a potom mri vyšetrenie, kde mi zistili toto: Th5/6 disk znížený, primeranej signálnej intenzity, prominuje preforaminálne vpravo 2 mm bez útlaku spin.štruktúr Th6/7 disk desikovaný, znížený, prominuje dorzálne paramediálne-preforaminálne vľavo 6-7mm, s kompresiou durálneho vaku a miechy Th7/8 disk desikovaný, znížený, prominuje preforaminálne vpravo 4mm s kompresiou durálneho vaku, s kontaktom na miechu Th8/9 disk desikovaný, znížený, prominuje dorzálne paramediálne-preforaminálne bilat., viac vpravo cca 4mm s kompresiou durálneho vaku, s kontaktom až tlakom na miechu. Th9/10disk prominuje preforaminálne vpravo 2mm s deformitou durálneho vaku. Záver: chondróza diskov Th6-9 Preforaminálne pravostranné protrúzie diskov Th5/6, Th9/10. Dorzálna paramediálna-preforaminálna ľavostranná extrúzia disku Th6/7. Paramediálne-preforaminálne pravostranné protrúzie-extrúzie diskov Th7/8/9. Kombinovaná spinálna stenóza Th6-9. Bez preukázanej Th myelopatie. Poprosil by som Vás o stanovisko, čo ďalej robiť, ako postupovať, či bude potrebná operácia. Ďakujem! Tomáš

Odpověď odborníka:

Na váš dotaz se nednadno odpovídá. Změn na krční pateře, ale nevýrazných je mnoho a překvapivě k vašemu relativně mladému věku. Drobné protruze, což jsou v podstatě ohraničené počátky výhřezu disku,a le nikoliv výhřez, hernie disku, jsou více patrné na 6 až 8 meziobratlovém prostoru a ani jeden z nich v popisovaném postupu i když jdou k otvorům pro míšních kořenů, tyto kočeny neutlačuje. Je třeba vyčkat zhodnocení lékaře, který vás na MR poslal a dobře udělal, ale podle nových skutečností zhodnotit a provést nové neurologické vyšetření. Provedl bych ještě vyšetření u reumatologa a dal si odebrat reumatologické testy. Toho času to na operaci nevypadá, nepříjemná je jen t.zv. spinální stenosa, která je ale pravděpodobně vrozená. Tedy vyčkat, šettrná rehabilitace a po čase podle potíží nová MR kontrola. Fakt je, že 80% potíží pateřních se zlepší bez operace.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: