Bolesti v krku

dobry den,prosla jsem si predchozi dotazy,nenasla jsem jednotnou odpoved. Omlouvam se za rozsahlost dotazu. Je mi 33 let, casto me poboliva v krku. Neni to dramaticke, zadne horecky, vetsinou normalne mohu polykat, jist, jednou za cas ale bolest neodstranim domaci lecbou, pripadne Bioparoxem, takze navstivim MUDr. a obcas skoncim s ATB. Stery v poslednim roce: 08/2008 haemophilus sp., 11/2008 streptococcus beta-haemol., haemophilus sp., 12/2008 haemophilus sp., 06/2009 streptococcus beta-haem.-anginosus, streptococcus pneumoniae. Haemophilus mi lekarka ATB neprelecuje, momentalne mam k uzivani na 7 dni PENBENE.Je to dostatecne? Je tedy pravda, ze jednu mandli mam zvetsenou a docela prodiravelou. Zvyseny vyskyt extremne velikych cepu nezaznamenavam, z ust mi snad take nepachne. Bacily si bohuzel casto vymenujeme i s mymi malymi detmi a manzelem. Ma MUDr. neni zastancem zadne alternativni lecby, sama udajne je neustale na ATB, na imunitni pripravky si pry vytvorila autoimunitu (nevim, jak presne to rika). Jednou mi navrhovala lecbu Wobenzymem, ze ji to pomaha, ale nezda se mi, podle toho, co rika, ze by tomu az tak bylo. Doporucuje mi odstraneni krcnich mandli. Ptala jsem se ji tedy, jestli i ona je ma odstranene, ma, ale "seda" ji vse na prudusky, je udajne permanentne nemocna. Ja na operaci jit nechci, momentalne stejne kojim a hlavne se velice bojim komplikaci pri a po operaci, pripadne toho, ze odstraneni mandli stejne nebude mit pozadovany efekt na me zdravi, jak jsem se i zde docetla. Samozrejme, ze mam zaroven ale i obavy z moznych nasledku, pokud se bakterie dostane z krku jinam. Bohuzel o sobe vim, ze mam typicke priznaky hypochondra :-(. Spousta lidi takove lehke problemy vubec neresi. Predpokladam, ze za me neustale pobolivani v krku nejspis muze nejaky zapouzdreny bacil, presto jsem zde v poradne nasla i nazor takovy, ze pokud pacient netrpi vaznymi anginami s horeckami atd., odstraneni mandli neni nutne. Zadne vysetreni krve na imunitu, alergii, "ASLO" atd. mi MUDr. nikdy nedelala. Take nerozumim tomu, proc musim neustale na preleceni brat ATB, prestoze se treba v dobe vysledku testu citim uz dobre, kdyz jsem se i zde docetla, ze i pri dlouhodobe radne klidove lecbe je mozne bakterii znicit bez pouziti ATB. Jak k tomu dojde? Rada bych vyzkousela tedy i nejakou jinou moznost, ale popravde nevim, co bych mela zvolit, bojim se, ze spousta zarucenych receptu a pripravku je jen reklama ci nastroj k "okradani" lidi.Neorientuju se v oblasti alternativni mediciny, nejsem prilis presvedcena o ucinku homeopatie. Take musim uprimne priznat, ze zdravou zivotospravu, minimum nervovani se a stresovani se asi tezko dlouhodobe budu schopna dodrzet. Me potize se objevuji i vzhledem k castym vykyvum v pocasi a vetrum, staci mi i si uvedomit, jak je fajn, ze me neboli v krku a druhy den mam po radosti... Muzete mi tedy, prosim, poradit, jestli je jeste sance, ze svuj "ukryty" streptokok mohu nejak zcela vybit nebo se uz nic takoveho nemuze stat a nemela bych se vyhybat do budoucna operaci? Mohu pri kojeni dlouhodobe potirat mandle neredenym BETADYNE i v dobe bez potizi? Ma to smysl a preventivni ucinek? Lze jej uzivat pri kojeni? Detska i ma doktorka rikaji, ze ano. V roce 2006 jsem mela i zlateho stafylokoka, snad byl vylecen. Dekuji Vam za Vas cas, jeste jednou se omlouvam za mnozstvi napsanych informaci a dotazu a tesim se na odpoved, ktera se mi mozna nebude libit :-).

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v první řadě je třeba napsat, že zde nelze posuzovat správnost nebo nesprávnost léčby. Ani nejsme oprávnění to činit a i kdyby, pouhý, i když velmi podrobný popis obtíží a některých nálezů k posouzení nestačí. Takže se budu snažit odpovědět co nejcíleněji, ale přesnou odpověď na Vaše otázky Vám těžko dám. Délka užívání ATB a jejich dávka se odvíjí od obtíží pacienta a jeho klinického nálezu (co lékař najde přímo na pacientovi + pomocná vyšetření - stěry, laboratoř atd., jsou -li potřeba). Penbene lze v méně závažných případech užívat sedm dní, mohlo by to tedy u Vás stačit. Co se týká výtěrů: samotné bakterie nemusejí způsobovat žádné obtíže, pozitivní stěry tedy hned nemusejí znamenat onemocnění. To vznikne, až když bakterie začnou poškozovat organismus (což nemusejí, když jsou přítomné). Jako matka malých dětí budete často v kontaktu s různými bakteriemi a nemusíte vůbec být nemocná, i kdyby se našly ve stěrech. Odstranění mandlí se provádí, pokud z průběhu onemocnění a stavu pacienta lze očekávat, že operace pomůže. To posuzuje na základě podrobného vyšetření ORL lékař. Pokud jste ještě nebyla u ORL lékaře a máte opakovaně krční obtíže, jak píšete, je každopádně vhodné ho navštívit. Bolesti v krku mohou být způsobeny nejen bakteriální infekcí, ale v cca 80 % případů to může být infekce virová, nebo jsou bolesti od přepětí krčních svalů (těch, co vedou uvnitř krku, nemyslím teď svaly podpírající hlavu "zvenku, podél páteře") či od přílišné suchosti sliznic. Homepatii můžete zkusit, neuškodí a možná pomůže. Doporučuji však v tom případě vyhledat lékaře- homeopata, který s Vámi velmi podrobně rozebere Váš stav a na základě toho určí vhodnou léčbu. Imunomodulancia mohou pomoci, mají klinicky prokázanou účinnost. Takže ta bych také určitě nezatracovala. Potírání Betadine dezinfikuje potíranou oblast, pozor, abyste si příliš nepodráždila sliznici (a aby pak bolest nebyla známkou podráždění od Betadinu). Do domácí léčby bolesti krku patří tekutiny, kloktání slané vody (lžička na litr), kloktání volně prodejných kloktadel (Jox obsahuje jod, dezinfikuje, možná by byl šetrnější než přímo Betadine), priessnitzovy zapařovací obklady (mokrý obklad, na to suchý, nechat tak půl hodiny, opakovat 3-4x denně) nebo prostě šátek na krk. Pokud máte jen bolesti v krku bez teplot apod., není žádné závažné onemocnění pravděpodobné (ani imunitní a ani moc alergické, i když možná že by se nějaká alergie našla) a nejspíše se jedná o zmíněnou virózu nebo o neinfekční podráždění sliznic nebo svalů. Zda máte v krku zapouzdřené ložisko infekce, to posoudí jedině ORL lékař, znovu tedy doporučuji ho vyhledat. A někdy je bolest v krku psychosomatická, tj. na psychickém podkladě, třeba jako známka stresu. Preventivně se snažte, i když máte s malými dětmi na sebe málo času, mít dostatek vitamínů (hlavně C a B) a tekutin a dobře se oblékat, abyste v chladném a větrném počasí neprochládala. Tento banální důvod může být spouštěčem bolestí, například proto, že nižší teplota sliznic usnadňuje působení virů a nepřímo i bakterií na sliznicích. Betadine, pokud ho nepolykáte, při kojení nevadí.

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: