Bolesti v krku

Dobrý den, mám dotaz. Nebylo mi dobře, a tak jsem zašla k lékaři s tím, že mě bolí v krku, trochu klouby rýma, mírná teplota. nemám krční mandle a angínu jsem neměla od 10 let, kdy byly odstraněny. Lékař konstatoval, že mám anginu. Je to možné, když mandle nejsou. nasadil mi panabene, který ani po 10 dnech nepomohl na bolesti v krku, po domluvě nasadil Klacid SR. jak dlouho trvá odeznění bolesti v krku, při nasazené této léčby. Udivuje mne ta angina, nemůže to být něco jiného. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vážím si Vaší důvěry, ale přiznávám, že bych nerada hodnotila práci kolegy. Všichni jsme shodně vzděláváni, v rámci odborné společnosti docházíme na pravidelné přednášky, kde probíráme tzv. doporučné postupy. Ale každý z nás má právo vyhodnotit aktuální situaci svého pacienta a podle svého nejlepšího vědomí léčit. Angina je zcela obecný název zbytnění tzv.adenoidních vegetací krčních, název tedy neříká nic o původu, může být infekční/a pak dle původce bakteriální, virová, plísňová/, ale také vyvolaná fysikálními vlivy apod.. V případě pravděpodobného infekčního původu řešíme otázku typu původce, právě pro vhodnou léčbu. Je-li předpoklad bakteriální anginy, je lékem volby opravdu penicillin. Skupina makrolidů/do níž náleží i clarithromycin, tedy Klacid /je reservována pro nestandartní situace/ např.alegie na penicilin. strukturu/. U člověka, který má tzv. krční mandle odstraněny, se role imunitního filtru přesouvá trochu níže, do oblasti lymf. tkáně podél hltanu, člověka bolí polykání, má pocit"knedlíku v krku", někdy špatně dýchá ústy.. Lékař, pokud nemá tzv. zrcátko, nedohlédne dál než na úroveň hltanové branky, krčních tonsil, kořene jazyka. Může žádat o pomoc ORL lékaře, který je dokonaleji vybaven,dokáže též vyšetřit vedlejší dutiny nosní a oblast ucha. Laboratorní vyšetření tzv. markerů zánětu využíváme jako pomůcku pro odlišení typu původce /virus či bakterie/ u zjevně infekční anginy. Bolest při polykání lze zmírnit dostatečnou hydratací, aplikací nosních sprejů/ k zamezení ústního nádechu/, použitím léků proti otoku tkání /Reparil, Xyzal../ Děkuji, ale rozhodně se necítím oprávněna nějak posuzovat postup Vašeho lékaře..Jistě ví, proč volil postup, kterým Vám chtěl pomoci k co nejsnazšímu vyléčení

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jste po operaci? O ránu se starejte pečlivě!
Články: Jste po operaci? O ránu se starejte pečlivě!
U mnoha zdravotních...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Červovitý přívěsek, který...
Zbytnění prostaty
Články: Zbytnění prostaty
Co bychom měli vědět o...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: