Bolesti v levém podbřišku

Již přes dva roky mě trápí neustálé bolesti v podbřišku, většinou na levé straně. Tedy v 17ti letech jsem poprvé navštívila svého gynekologa pro tyto potíže. Většinou mě poslal domu lehnout, mé návštěvy začali být velmi časté. Po kontrole, prohmatu, vnitřního i vnějšího sona,bylo vše jak má být, pro jistotu nabral stěry a ráno krev a moč, vždy bylo vše v pořádku. Poté jsem vysadila HA na přání lékaře (zjistil že jsem v pubertě prodělala pár epileptickych záchvatů) hned na to mě dlouhou dobu doprovázely životem velké a velmi bolestivé cysty na vaječníkách, často jsem kvůli bolestem ležela v Plzeňské nemocnici. Cysty nakonec odezněly, bolesti bohužel přetrvávají, bez přestávky. Sex musíme často přerušit kvůli bolestem, takže už to ani moc nezkoušíme. Nemůžu sedět, ležet nemůžu se narovnat, to mi tam pak bodá, v posteli si nemohu lehnout na pravý bok, to po chvilce přijdou silné bolesti nízko v levém podbřišku a nepřestanou při změně pozice, dlouho odeznívá tupá bolest. Při zatnutí břicha mi hned bodá v levém podbřišku. Dvakrát mě gynekolog poslal do Plzně na laparoskopické vyšetření, vždy mě poslali zpět do peče gynekologa s tím že je vše v pořádku. Doktor mi tam řekl, že mě tak mladou (18 let, 50kg) na sále nechce. Dělohu a levý vaječník mám nakloněnou na pravý vaječník, děloha zakloněna a za ni volna tekutina, vždy do 4mm délky. Na sonu byli vidět srůsty v levé dutině. Dr. Mě v pondělí odebíral poslední stěry, testuje vše. Když budou v pořádku, pošle mě znova do Plzně, bojím se že mě zase odmítnou, chci mít od té bolesti konečně klid. (V prosinci 20 let, 51kg) dále oznamuji, mám stádo koní, dříve mi nedělalo problém jezdit 2x denně, teď jsem ráda když se k tomu dostanu jednou do měsíce, bolesti mi to nedovolují. Je to znát i na mé náladě, jsem podrážděná. Dále, má sestra podstoupila v 17ti letech laparoskopickému vyšetření a byla ji zjištěna, následně léčena endometrioza. Plus odstranění srůstů. Myslíte že mě tentokrát vyšetří. ? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Kristýno, laparoskopii bych určitě ve vašem případě doporučila, spíše si myslím, že je to jediná možnost jak zjistit a zaléčit příčinu vaší bolesti. Může se jednat jak o endometriosu, tak o srůsty a čím dříve se laparoskopické vyšetření udělá, tím dříve se bude moct začít s léčbou. K provedení laparoskopie není věkové omezení. Pokud máte možnost se předem informovat, nebo rovnou objednat, nebo pokud vám to může zařídit gynekolog, tak neváhejte. Prozatím zkuste pít kontryhelový čaj 2-3 denně a na bolest můžete užívat čipky Indometacin (jsou na předpis) a zavádějí se 1-3x denně do konečníku. Přeji vám brzké vyřešení obtíží.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Se syndromem studených končetin můžete zatočit svépomocí
Články: Se syndromem studených končetin můžete zatočit svépomocí
Trápí vás revma? Pak jste...
Máte zelený zákal? Držte hlavu nahoře
Články: Máte zelený zákal? Držte hlavu nahoře
V létě houfně zapomínáme na...
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Alkohol zažívání zlepšuje – ovšem jen v malých dávkách!
Nežádoucím účinkům očkování lze předejít
Články: Nežádoucím účinkům očkování lze předejít
Očkování proti žloutence A...
E-cigareta: pomáhá, nebo spíš škodí?
Články: E-cigareta: pomáhá, nebo spíš škodí?
Elektronická cigareta nebo...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x