Bolesti zad

Dobrý den. je mi 47 let. Od16 let mám občasné bolesti bederní páteře. Od března 2014 mám nepřetržité bolesti v b. páteři, hýždi, třísle a břiše. Občasné- vnější klenby pr. nohy ta se jakoby nedokrvuje a při chůzi občasné podklesnutí v kolenou. Od října jsem vpéči neuroložky.RTG C- páteře AO zachovalá osa a dnes těla C2 uložený asymetricky více do leva,napřímená krční lordosa a prostory C5/6 a C6/7 snížené. CT L5/S1 osteochondrosadisku,reaktivní spondylosa. Dorsální centrální protruse disku s impresí na durálním vaku.Zúžení obou laterálních recesů i neuroforamin- kořeny L5 bilat v lehkém kontaktu s produktivními změnami.Disk v kontaktu s odstupem kořenů S1 bilat. Rehabilitaci pro zvýšení bolesti přerušila. Infuze nepomohli, pro nesnášenlivost novalginu se zhoršili bolesti krční páteře a hlavy.Napsala lázně které byli pojišťovnou zamítnuty z dúvodu přerušení rehabilitace. Pro nesnášenlivost ketolanu doporučila paralen.Užívám 6 až 8 tablet jen s malou úlevou.Podstoupila jsem několik břišních operací včetně odstranění ženských orgánú a lymf. uzlin v třísle. Četla jsem že břišní jizvy mohou způsobovat bolesti zad.9 let užívám estrofem. Prosím o vysvětlení CT závěru a doporučení dalšího postupu léčby. Děkuji za váš čas.

Odpověď odborníka:

Je otázkou, zda Vám bude možno pomoci. Popisovaný nález je závažný, ale jeví se jako zlepšitelný " aktivně fyzioterapeutickou" léčbou a cíleným cvičení dle dosaženého zlepšení. Zlepšení však nelze očekávat ze dne na den. Tuto léčbu by ve Vašem případě měl provádět pouze lékař, event. fyzioterapeut pod lékařským přímým dohledem. Běžná fyzioterapie( tak jako správná rehabilitace) může být nedostatečně aktivní , protože bohužel bude i bolestivá a lze očekávat v první fázi zhpršení. Proto léčba lékařem. bez dostatečně aktivní , přitom velmi přesné a citlivé léčby, ale zlepšení nelze očekávat. bez zlepšení touto léčbou ve smyslu funkce zase nemá smyl cvičení, které je nezbytným doplňkem aktivní léčby. je třeba zlepšení stabilizovat, obnovit svalová vztahy. Pokud jste v minulosti rehab. přerušila pro bolest, tak není jasné, zda podobvně nedopadne i takto popsaná správná léčba. Vůbec ovšem nevím, zda ona rehab. byla správně či ne. tato úvaha je čistě hypotetická. Dovoluji si upozornit na užívání paracetamolu, berete značně vysokou dávku, vhodnější by bylo byť třeba dočasně , ale vymněit za jiný preparát. Riziko je poměrně značné. V ČR je k dispozici velká řada léků, nejen ty popisované jako neúspěšné.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: