Bolesti zad

Dobrý den, prodělala jsem potrat a hned nato mi začaly potíže se štítnou žlázou - autoimunitní zánět.Endokrinoložka nasadila při TSH 6,9 prvních 14 dní 50mg Euthyroxu denně, po 14 dnech mi nařídila navýšit o 100 mg týdně - poté začal "kolotoč", který způsobil mou PN na které jsem od 5.1.hned 21 dny po nasazení vysoké dávky Euthyroxu mi začaly pálivé bolesti trapézových svalů, nesnesitelné bolesti které trvají dodnes, až nyní se cítím po 2 měsících lépe a stažené svaly snad už povolily. Domníváte se také že tento stav mohla způsobit nevhodně nastavená dávka hormonu? To jsem už s TSH na 2,8 (po 6 týdnech nasazené dávky) a endokrinoložka už zase "navyšuje" razantním stylem o 50 mg týdně od února a od března zase o dalších 50 mg týdně - to už budu na 550 mg týdně!!! Není to opravdu moc? chce abychom se dostaly s cystou pod 1 s TSH...Cysta není zase až tak velká - 3x1,5x1.6cm. Navíc při poslední kontrole kdy bylo TSH 6,9 (8.2.) se jí zdála štítná žláza menší a byla spokojená. Vždyť té hodnoty se dá také dosáhnout pomalejším způsobem a ne takovou "střelbou hormonů" při kterém je z člověka "neschopná troska". Co mám dělat, bojím se navýšit o těch 50 mg, jsem teď na 500mg týdně že mi zase začnou ty nekonečné bolesti zad..? Díky za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, navýšení o 50 týdně není mnoho, dávka se nepočítá týdně, ale denně a běžná je 100 na den - nebojte se. Zda vaše potíže souvisely se štítnicí opravdu odhadnout nemohu, je dobře, že jste je již překonala. Normální rozmezí TSH je 0,37-5,0, proto, když se budete pohybovat v tomto rozmezí, je vše v pořádku. Vaše potíže mohly spíše souviset s nedostatkem hormonu štítné žlázy, které by se jeho dodáváním rozhodně neměly opakovat, spíše by se vás stav měl úplně normalizovat, ale to u každého trvá rozdílně dlouho. Chápu vás, ale zkuste být trpělivá, relaxovat a odpočívat, chodit na procházky, dělat co vás těší a naplňuje radostí - než se vaše tělo dá do pořádku a v neposlední řadě důvěřovat lékařce, což je také součást léčby. Myslete také na to, že pokud budete co nejdříve v pořádku (nejen tělesně, ale i psychicky), můžete znova zkoušet těhotenství a to je hodně pozitivní motivace! Takže tyto dny využijte k normalizaci psychiky, tělo už "pracuje" s pomocí léků na uzdravování - takže trpělivost a krásné dny.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: