Bolesti zad.

Vážený pane doktore, prosím o vysvětlení rtg a o radu s léčebným postupem. Je 42 roků a v poslední době se cítím na 70. Jsem v registru na artroskopii ramene (odstranění zvápenatěliny), operace se odkládá kvůli mým ženským problémům (neustálé krvácení a zjištění polypu v děloze, který bude odstraněn). K ramenu se přidaly i silné bolesti páteře. Mám dost často problémy s krční páteří a neustávající bolesti v kříži. Nemůžu pro bolest ani spát, sedět, bolí mě celá pravá noha. Špatně se mi chodí po nerovnostech, nemůžu rovně stát s nohama u sebe, jedno rameno mám viditelně výš než druhé. Můj neurolog mi udělal rtg: C páteř:Plošší krční lordosa. Lese disku C3/4 a počínající lese disku C5/6. LS páteř: Sinistroskoliosa s vrcholem L4. Plošší lordosa. Malé Scmorl. uzly v těle L2 a L3. Počínající spondylatrosa L-S přechodu. Svorky po LCHE. Oba kyčle. Oboustranně počínající coxartrosa. Všichni lékaři mi dávají léky na bolest, já bych ráda ale řešila a popřípadě i odstranila příčinu bolestí. Např. cvičením, rehabilitacemi. Nemůže být bolest v kříži spojena s mými ženskými potížemi?

Odpověď odborníka:

Ano může, popisujete častý stav v dnešní době. Ideálně by bylo vyhledat co nejdříve fyzioterapeuta, který pracuje metodou aktivní fyzioterapie. Nevýhoda a riziko této léčby je přítomnost postoižení meziobratlových destiček, což má většinou za následek nedostatečně aktivní fyzioterapeutickou léčbu. Lépe by bylo vyhledat lékaře ,který takto pracuje, eventuálně fyzioterapeuta, který pracuje pod přímým dohledem lékaře. Je třeba být dostatečně aktivní, důrazný, přitom však nezhoršit situaci. Zhoršení bolesti však možné je, což většině fyzioeterapeutům nedoovlí pracovat dostatečně aktivně. Léky na boelst situaci neřeší, zklidňují a připravují k aktivní léčbě, spoluúčast cíleným cvičením dle zácviku je ovšem nezbytná. Ramenní kloub významně závisí právě na funkci krční páteře, než absolvujete ertroskopickou operaci, která může být velmi zajímavá, doporučuji napřed zlepšit funkci a cvičit, není vždy jisté, že k op. dojde, pokud však ano, je výsledek op. významně lepší a jednodušší pooperační péče a cvičení...Pánev pomocí svalů funkčně spojuje jak orgány pohlavní, tak statiku pánve a bederní páteř. Souvislost je přímá.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: