Bolesti zad a kloubu,nespavost

Dobrý den,již jsem zoufala z mych neustalych potíži.Je mne 51let,nyni nepracuji.Asi 15 let trpim atrozou kolen nyni 3 stupen-na umělý kloub ještě nechci jit-ještě počkam.Jenže asi tak 4 roky mne začly bolet zada,nejdřiv bederka a bolest jde přes kyčel a po delce až pod koleno-na MR nějak e degenerativni změny,iritačně zanikovy kořen.syndrom,za rok na to šilene bolesti rukou-ramen,brněni prstu.MR hernie C3/4 a C4/C5-zde pravostranna imprese dur.vaku.už jsem si prošla par krat kapačkama,RHB,pobytu jak v laznitak na RHB.Vždy na chvili uleva,ale jen na chvili.Mezitim jsem začla mit problemy se spankem,prostě mne bolest budi a ne a ne usnout,trvá to dlouho než usnu,stale musim chodit nevydržim byt v posteli a par krat za noc jdu na WC-na urologii jsem byla,brala jsem leky,jenže z leku je mne špatně,tak jsme je vysadili.Jenže nyni mne začla tak moc bolet na hrudi na prave straně a vlastně celá zada a nejvic hrudni pateř-momentalně chodim na kapačky a pak na rehabky.Jsem z toho již zoufala.kdybych se aspon vyspala,tak bych fungovala snad lip.Prakticka lekařka mne předepsala tritico,ale se bojim ho brat,že se stanu na něm zavisla,raději zkoušim rostlinne připravky,ale ty nějak nezabiraji.Prosim teda o radu co dal..děkuji H.J.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Heleno. Vaše potíže mě velmi mrzí, ale bohužel jsou toho typu, které lze "vyřešit" jen omezeně - tím mám na mysli artrózu a problém se zády. Péče rehabilitačního lékaře a lázeňská péče je jistě na místě, vhodný postup je samozřejmě na uvážení Vašeho ošetřujícího lékaře. Věřím ale, že samotné bolesti a také spánek by bylo možné ovlivnit - Trittico doporučené Vaší praktickou lékařkou je velmi rozumné (zde bych poznamenal, že jste možnost jeho užívání konsultovala zde již před dvěma lety, kdy už jste problém se spánkem měla - brala jste ho tehdy?), jde o lék dobře účinný a nenávykový (zde bych poznamenal, že "rostlinné" léky nelze považovat nutně v tomto směru za bezpečnější...). Kromě zlepšení spánku může Trittico ovlivnit i samotnou bolest (léky typu antidepresiv jsou vhodné jako "doplňkové" v léčbě chronických bolestí...). K dispozici je řada moderních léčiv, které umí bolest dobře utlumit - jejich volba, nastavení dávky a event. kombinace je na Vašem ošetřujícím lékaři (který zná Váš celkový zdravotní stav, co jste již za léky vyzkoušela atd.). Existují i specializovaná pracoviště - ambulance bolesti, kam se, opět po domluvě s Vaším praktickým lékařem, lze obrátit ke konsultaci. Důvěřuje Vaší paní doktorce, na dalším postupu se domlouvejte především s ní a doporučuji také se nyní rehabilitačního lékaře, kde jste, jak uvádíte, aktuálně v péči, zeptat na názor ohledně vhodnosti provedení endoprotézy - bolesti zad mohou být provokovány špatnou funkcí dolních končetin v důsledku artrózy a operace by tudíž mohla stav zlepšit...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: