Bolesti zad a nohou

Dobry den,nevim na jake odd. se obrátit a tak zkusim vas.jiz delší dobu mam silene bolesti nohou na lytkach.je to takova paliva,tupa bolest.mam ji po cely den ale nejhorsi je to vecer když lehnu do postele.uzivam magnesium ale nejak to nezabira a tak bych se chtěla zeptat kam s timto problémem zajit ci jak to resit.je to opravdu neprijemne.byla jsme na UTZ zil kvůli tromboze a to bylo v poradku.dr mi oznámila ze to mam zrejme od zad,ktere me teda boli především nad zadkem.dekuji vam za odpověď. Odpověď odborníka: Dobrý den nechal bych podrobně vyšetřit - zda nemáte cukrovku, zda nemáte onemocnění štítné žlázy, kde pracujete, - potíže které píšete se nejvíce podobojí neuropatickým bolestem, tedy bolestem kdy jsou buď mechanicky ( útlakem a tam může porucha dolní části zad a páteře hrát svou roli) nebo toxicky poškozeny - diabetes, štítná žláza, alkohol a celá řada příčin. Také bych navštívil neurologa - zde je možné absolvovat elektromyografické vyšetření, které změří a porovná správné vedení vzruchů v nervech Dobry den,dekuji za odpověď.cukrovku nemam,stitnou zlazu také ne tak zkusim ten zbytek.muzu vas ještě poprosit v cem spociva to elektromyografické vyšetření? Ještě jsem zapomela napsat ze nohy boli především když ulehnu do postele a rano je necitim-neboli ale zato me boli zada ve spodni casti a to poněkud hodne :-)dekuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Martino, omlouvám se za opoždění odpovědi, dotaz byl až nyní ke mě přesunut. Doplňuji tedy k informaci kolegy - EMG vyšetření je jistě vhodné - k posouzení event. neuropatie, vzhledem k tomu, jak potíže popisujete je celkem pravděpodobné, že problém skutečně souvisí s přímým postižením nervů (různého původu, jak kolega uvádí...). EMG vyšetření spočívá v měření rychlosti vedení vzruchů nervy (a odezvy svalů na vzruchy) pomocí elektrod umístěných na příslušných místech končetin. Není to náročné vyšetření. Provádí jej neurolog. Také by ve Vašem případě bylo na místě doplnit nějaké zobrazovací vyšetření hodnotící páteř (minimálně RTG) - to již proběhlo? Na postupu se domlouvejte se svým prakltickým lékařem.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: