Bolesti zad a nohy

Dobrý den, již několik let se lečím na bolest nohy,pateře bederní , krčni,hrudni - lečila jsem se opichy , kapačky,rehabilitace analgatika. Před 2 roky mi byl zjištěn výřez plotýnky - operativně spraveno. Posledni rok od operace se bolesti ještě více zhoršili - brnění, pálení, necitlivost levé nohy.Ráno mi trvá nejmeně nejméně 1 hodinu než se trochu rozchodim uplně stuhla a necitlivá.Několikrát se mi podlomila a upadla jsem. V noci je to nejhorší pochoduji po bytě , nespim. Nemohu ležet na zádech ani sedět, pěšky ujdu jen pár metrů a bolest je hrozná v bedrech až ke kostrči. Někdy mi bolest vystřeli jako by mě někdo bodl nožem do zad. Doufam že se to rehabilitacemi spravi , ale je to ze dne horší už mi začínaji brnět 2 prsty na druhe noze. Doma nejsem schopna už skoro vykonavat žadnou praci , snažim se pozitivně myslet , ale u lekaře si připadam už jako hypochondr. Dá se s tím něco dělat než dlabat prášky. Můžete mi trochu vysvětlit výsledky vyšetření - refl. patel. vysoke,, akroparesa ldk,rotace thp výrazně tuhe, parakontraktura výrazna, thomayer blok, z blok,dekomenzace lumbalgii,lumboischialgii,těžká porucha stataodxanmiky celeho osového orgánu s dyblanci jak dolniho a horniho s přetížení predilekčních sv skupin,pravost laterlizace těžiště skolidev th , dysfunkce cth,zánik kořen s1 sin., stp. extirpaci hd v etaži l5/s1 zleva, asymetrický bulging doprava pooper. epiduralni fibroza vlevo obklopujici kořen s1 vlevo, paramedialne vpravo v etaži l5/s1 plošny osteofyt v kontaktu s odsup. s1dx, spondylosa,osteochondrosa s vakuumefektem modic ll, spondylarthosa l5/s1,hypestezie plosky vlevo,lehka anteflexe pf oslabena chronicky, sníženi MOP,modc.změny. MR - BEZ RECIDIVY HERNIE,edem kořene s1, epidur. fibroza obklopujici kořen s1 vlevo a stenoza l5/s1 sin later,osteofyt descentně vlevo,paramedialně doprava plošny osteofyt na horni dorzální hraně s1 dosahujici kořene, l4/5 minim. bulging - asymetrický doprava, signal disku kromě l5/s1 v normě,páteřní kanál primárně lehce užší,kořen l5 vlevo se jeví volný , vpravo foraminosstenoza děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v důsledku postižení plotýnky L5/S1 vznikl výhřez plotýnky, který vám odoperovali. Avšak postižení meziobratlové plotýnky vedlo k její další degeneraci a vzniku nestability páteře v tomto segmentu (ukazují na to Modic změny). Řešení je vždy dvojí: rehabilitace, cvičení, nebo stabilizační operace (ALIF). Rozhodnutí závisí na skutečném nálezu na MRI a na skutečném klinickém nálezu.

MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.
MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.

Specializace: Neurochirurgie
Pracoviště: Neurochirurgická klinika FN a LF UP Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: