Bolesti zad,rukou a prstu

Dobrý večer. Před třemi měsíci mi pri ohybu v práci sem tam rýplo v bederni casti,tak prudce az se mi podlomila kolena ve finale jsem se jednoho dne nenarovnala,kolegyne mi odvezla k lekari.Bolest byla snesitelnejsi,kdyz jsem pri chuzy vahu tela prenasela do rukou a chytala se vseho co jsem potkala.Udelali mi rentgen,ktery byl bez nalezu a konstatovali blokadu patere.Po rehabilitaci se vse zhorsilo.Zada bolela v sede blokace presla na druhou stranu a az do casti lopatek(dle lekare).Po klidovem rezimu se vse trochu zlepsilo,ale stale mi problem delsi dobu sedet stat,ale bolest je snesitelnejsi.Obcas mi tam nekolikrat rypne,ze je to nesnesiltelne,ale jen obcas,nekdy mi boli i kycel.Nemohu lezet dlouho na zadech o brneni rukou v noci nemluve.Ted se mi pridala bolest rukou a prstu,palce LR.Prirovnala bych to obcas k rustovym bolestem v detstvi.Pri menzesu mam take bolesti zad horsi nez drive.Chtela bych jen znat presnejsi diagnozu a jak se bolestem a ostatnim problemum vyhnout.Proste mi nejak nestaci odpoved pro vas je vhodna prace kde nebudete dlouho stat a nebo sedet o ohybani nemluve.Jsem matka od trech deti a potrebuji normalne fungovat.Nejmladsimu je pet let.Predem dekuji za odpoved o co by se mohlo jednat.S pozdravem Daniela

Odpověď odborníka:

Dobrý den Danielo. Popisované potíže, vycházející z oblasti páteře a s rozšířujícími se potížemi mohou mít více příčin. Například výhřez meziobratlové ploténky,který na standartním rentgenu páteře není vidět. Nejspíše ale dle popisu půjde o poměrně klasický problém funkčních změn v oblasti páteře, tj napříkald blokád určitého úseku. Ty také na rentgenu ani na takovém vyšetření jako je magnetická rezonance vidět nejsou. Vedou často k dalším i vzdálenějším projevům vyzařování bolesti do části končetin. Mohou se dále charakteristicky tzv řetězit tj že blok původně např v krční oblasti vyvolá blokádu v bederním přechodu a posléze i funkční změnu v postavení pánve. V akutní fázi je potřeba klid, vhodné léky na tišení bolestí opoid typu tramadolu je spíše vhodnější než antirevmatika / např brufen/, ale mohou se brát i dohromady. L0ky na uvolnění svalového napětí- myorelaxantia se často podávají. Osobně je doporučuji na tento problém jen velmi krátce. Vhodná fyzikální léčba a rehabilitace. To může být pochopitelně problém, protože ne každá je vhodná a na každou fázi potíží je potřeba jiný přístup. V závěru to jsou cviky k uvolnění svalových spasmů, stahů, následně v druhé době k nácviku koordinace pohybů a posilování ochablých svalů. Z fyzikální léčby v akutní fázi může pomoci např diadynamické proudy. Nevhodná tzv rehabilitace - např rozhýbavací cviky v akutní fázi- může opravdu potíže spíše zhoršit.. Cvik do tzzv klubíčka k uvolňování zádových svalů je naopak vhodný a nemůže nic poškodit . Doporučuji, protože jsou Vaše potíže asi již rozvinuté, vedle výše uvedeného, vyhledat lékaře a pracoviště, které se těmito potížemi více zabývá. Vhodný je neurolog, který provozuje i funkční vyšetřování a ošetřování páteře- tzv myoskeletární ev manuální medicínu. Vyšetřením posoudí přímo zda je podezření na kořenový syndrom z poškození meziobratlové ploténky a naordinuje patřičná další vyšetření a léčbu. Rozpozná naopak zmíněné funkční blokády,stahy svalů, může je tzv manipulací uvolnit a naordinovat vhodné cvičení a fyzikální léčbu. zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x