Bolesti zad,rukou,nohou

Dobrý den pane doktore, moc Vás prosím o radu. Jsem již zoufalá. Přes 2 měsíce marodím. V květnu jsme měla úraz palce levé ruky, po laserech se stav nezměnil a lékař mi řekl, že asi mám porušený nerv. Pak začala bolestí ramen, která mi vystřelovala do celých rukou. Navštívila jsem fyzioterapeuta, který mě vůbec nevyšetřil a napíchal mi ramena injekcemi, že se jedná o zánět. Injekce zabraly jen částečně, proto mi napsal magnety. Bohužel po magnetech se můj stav zhoršil. Objednala jsem se k neurologovi, který mi zjistil sníženou funkci štítné žlázy. Opět jsem měsíc čekala na endokrinologa, který prohlásil, že štítná žláza je v absolutním pořádku. Jeho zprávu jsem předala svému neurologovi, který si stojí za svou laboratoří a vše se mnou ukončil s tím, že závada není neurologická, ale endokrinologická.¨ Nechápu! Proč se mnou dále nepracoval. Do té doby mi napsal toto:Vadné předsunuté držení hlavy, ramen, kulatá záda, zkrácené svaly šíje, hyperttonus horních fix lopatek, zkrácené flexory kyčlí, polyneuropatie, myoskeletální dysbalance, s tím minimalizovaná rezerva svalstva trupu, entezopatie končetin. Vůbec tomu nerozumím. Ještě mě poslal na EMG - na HK blok vedení v n.medianus sin., na DK známky lehčí chronické symetrické distální polyneuropatie. EMG bylo u rukou jen od předloktí k zápěstí - očekával karpální tunely. Nepotvrdily se, revmatickou nemoc mám vyloučenou. Vyměnila jsem fyzioterapeuta, ten nový mě řádně vyšetřil, nyní chodím na nahřívání. Příští týden začnu s cvičením. Bohužel neurolog to uzavřel, endokrinolog má jasno! Co ale mám dělat já? Co když mám narušené nervy v celé ruce? Kdo mi napíše nové EMG?. Také jsem moc prosila o magnetickou rezonanci, nikdo mi ji nechce napsat, proč? Pane doktore, jsem moc zoufalá, vím, že za vše může moje zaměstnání, těžká dřina, tahání palet 400 kg, zvedání těžkých beden v předklonu, práce ve 4 st, C - 25 st, C, Nevím, zda palec u ruky narušil zápěstí a předloktí. Co ty nohy, dá se to spravit? Víš, že mám moc otázek, ale opravdu už nevím, co dál.Je mi 40 let, mám dvě dcerky, chci být pro sebe i pro ně v pořádku. Myslíte, že fyzioterapeutické cvičení může vše zvrátit? Prosím pomozte mi, jsem ochotná dojet kamkoliv a cokoliv podstoupit, tak moc mám stále velké bolesti. Děkuji Vám moc.

Odpověď odborníka:

Určitě pokračuje v započatém. Fyzioterapeutická léčba, současně s aktivním cvičením dle zácviku( dle konkrétního stavu, nikoliv paušálně) bude určitě nutná. Neurologický závěr se jeví jako dostatečný. Pokud neurolog nedoporučuil MRI, tak je docela pravděpodobné, že není nutné. Indikace k MRI musí mít opodstatnění. Horší je to s nálezem neurologickým ve spojením s EMG a endokrinologií. Tam nejste dostatečně vyšetřena. Neznamená to ale, že špatně!!! Doporučuji se všemi nálezy navštívit internistu, který by měl prověřit nejen laboratorní výsledky, ale možná je ještě rozšířit o vylouččení jiných možných příčin, což není opravdu v kompetenci neurologa ani endokrinologa, i když Vás chápu, mohli se k tomu alespoň vyjádřit určitěji. Internista bude asi muset některá vyšetřební zopakovat, jiná doplnit, každopádně by měl významně přispět buď k uklidnění( at s vyšetření MRI nebo bez něj) a pokud současně bude probíhat správná fyzioterapeutická léčba, tak na to m jistě budete lépe. Váše postesknutí k práci je bohužel také na místě. Pokud budete i správně léčit a přitom současně fyziocky přetěžovat, tak nelze očekávat zlepšování příliš rychle...

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: