Bolesti zad s výstřelem do levé nohy

Již 4 měsíce mám bolesti v bederní páteři s výstřelem do pravé nohy.Nemůžu chodit a stát.Byla jsem na CT vyšetření s tímto výsledkem:Ct meziobratlových prosorů L4/L5,L5/L6,L6 /S1 . Kostní struktura zachyceného skeletu je difusně nepravidelně porotická ,v.s.zn. hyperplastické osteopenie. Sklerotické ložisko vel 10mmv těle v L5 vpravo, beningiho vzhledu.Incip.AS změny abdominální aorty a illických tepen.L4/L5 nevýrazné snížení meziobratlového prostoru . Protruze disku cirkulárně š. do 4mm nejsou známky herniace.Páteřní kanál ve střední rovině v AP17mm příčně normální šíře.L5/L6 lehké snížení meziobratlového prostoru .protruse disku dorsálně a intraforamin vpravo do 4mm, hernie disku intraforamin vlevo š 7mm foraminostensa Páteřní kanál ve střední rovině v Ap 18mm, příčně normální šíře L6/S1není snížení meziobratlového prostoru . Protruze disku dors. šíře do 4mm. Incip.deformační spondylosa . Spondylartrosa Páteřní kanál ve střední rovině v AP hraniční šíře tedy 13 mm, příčně normal. šíře Závěr: Hernie disku L5/L6 vlevo intraforamin. Protruze vyšetřených disků,Incip.deformační spondylosa, spondylartosa. Zn. hyperplastické osteopenie.Jsem objednaná k neurochirurgovi.Myslíte , že bude nutná operace . Děžkuji

Odpověď odborníka:

Operují se lidé, ne nálezy !!!
Samotný nález není ničím výjimečný u lidí nad 50 let. Navíc píšete, že bolesti máte vpravo , ale výhřez ploténky směřuje doleva.
Pro operaci není rozhodující CT nález, ale klinický stav. Tudíž podstatné jsou nálezy neurologa. Myslím, že vám bude doporučeno vyšetření magnetickou rezonancí.

MUDr. Tomáš Vilhelm
MUDr. Tomáš Vilhelm

Specializace: Rehabilitace
Pracoviště: VERTEBRA

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: