Bolesti zad spojené vždy s virozou

Prosim moc o radu,jiz delsi cas (několik let) trpim občasnými ale silnymi bolesti zad které me zcela vyradi ci doslova paralizuji z beznych cinnosti.Mam telesne projevy s pocity jako na chripku ci nachlazeni,lehka ryma ale imunita to nejak nepusti k propuknuti jako to mají ostatní lide,tento stav je vlekly třeba i 3 tydny,téměř vždy me zacnou jako doprovodny jev bolet zada v bederni oblasti , trva to kolem 10 dni, nekdy dele,uz nevim kam se mam obratit. Vysetreni na Bulovce Radiodiagnostika –MGR bez nalezu komplexni virologie – Mimo herpes 1 Igg Clia vse negativni,index avidity 0,470(vysoka),protilatky CMV –mirne zvysena hladina infekce vyloucena. vysetreni krve:Bio snizena U-PH 5.0 Kreatinin 95 umol/l -vse v norme / vysetreni leuko,entiro hemo +dalších 20 polozek v norme Je me 52 let, cely život jsem se zdrave pohyboval, jsem z prace artisty svalovity ,bez nadvahy, zada mam vypracovana ze cviceni ale ne znicena,svalovina drzici pater a zebra pevna, plotynky a vse co se tyce „ORTO“ pohybového aparatu mam dle meho ocekavani po vysetreni v poradku. Jinak celoživotně bez vyzsi telesne namahy,poslednich 15 let strávených dlouhodobe u more, strava stredomorska i ted v CR, nemam jiné problémy, nekouřím, nepiji, sportuji (pokud me neboli zada) ze zkusenosti práce s telem ho nasloucham , relaxuji,plavu, setrim se. Jiné problémy zadne nemam, ledviny v poradku,vyprazdnovani bez jakýchkoliv komplikaci ci zvlastnich projevu. Cely život jsem krome tohoto nesvaru zdrav, nemocen jako jini lide nikdy nejsem,teploty nikdy nemívám, angina naposledy snad v dětství, leky neberu (krome Ibuprofenu při bolestech zad),absolutne bez stresu, nic nezvedam, drzeni tela v poradku, atrofování není aktuální ,lumbago mit nemuzu , prichazi to postupne a při popisovane jakesi viroze. Vzdy citim ze na me něco leze, mivam opar ci svedeni dasni (citim to na sobe ze nejsem v ten moment fit)a pak nastupuji zada .Napada me uz jen snad zda nemuzu mit nejake anomalie v imunite, Uz si nevim rady ani kam dotaz smerovat,nikdo nevi.Prosim pomozte. J.Ha

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Hamouzi. Omlouvám se velmi za opožděnou odpověď. Existují sice některá "revmatická" onemocnění, která mohou vyvolávat podobné bolesti, ale Váš popis takové eventualitě příliš neodpovídá. Navíc jste již byl nějakým způsobem vyšetřen a to, že běžné laboratorní testy byly rovněž v pořádku, svědčí rovněž proti. Samotnou příčinou bolestí bude tedy nejspíš "slabé místo" dané poruchou funkce svalů a vazů v oblasti zad, pánve a kyčlí (popisujete sice, že jste jako artista člověkem s dobrým vnímáním vlastního těla, ale věřte, že podobné potíže by ani tak nebyly výjimkou...) - zhoršení takového druhu bolestí při nějakém přidruženém onemocnění typu virosy je běžné. Zcela určitě byste tedy kromě vyšetření ortopedem měl podstoupit vyšetření rehabilitačním lékařem a fyzioterapeutem. Je samozřejmě otázkou, proč se Vám vrací chřipkové infekty - z Vašeho dotazu ale nevyplývá, zda máte virosu nějak neobvykle často a zda by tedy přece jen bylo na místě uvažovat o nějaké imunitní poruše. Také je na místě se zamyslet nad tím, co se ve Vašem životě a životosprávě změnilo v době, kdy potíže začaly (úraz, byť drobný?, nějaká výraznější infekce, něco jiného?) - může to být pro posouzení stavu významné. Doporučuji tedy výše uvedené vyšetření rehabilitačním lékařem a v dalším postupu dbát na to, abyste problém konsultoval a případná další vyšetření koordinoval pokud možno jen s jedním lékařem - a to s tím, který má o Vašem zdravotním stavu nejpodrobnější informace a má k dispozici výsledky všech dosud provedených vyšetření - jen tak je možno posoudit, zda nebylo v dosavadním postupu třeba něco důležitého přehlédnuto. Přeji Vám, ať se brzy podaří najít způsob, jak Vám ulevit.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: