Bolesti zad, svalů

Dobrý den pane doktore, potykam se již rok s bolestmi páteře. Které zacaly v bederni krajině, na magn.rezonanci nemam zuzeny páteřní kanal. Pouze pokročilou artrozu L4,L 5.Bolesti se mi postupně zhorsuji a bohužel hodně bolí svaly celé poloviny tela od žeber. Bolest je silná a otupi ji pouze tramal. Nyni mi predepsali na neurologii i pregabalin, který beru v davce 150 mg, mela bych brát 2 krat tolik, ale nedobre vetsi davku snasim a bolesti mam stále. Co mi ale navic děsí poslední dobou jsou velke bilesti svalů po ranu, které mě proberou a musim vstat aby postupně ustaly. Myslim, ze spim jak mrtvola, beru na noc 1/3 tritika a prothiaden a jsem ztuhla. Cvičení mi nepřináší ulevu, protože mivetsinou bolest brání. Jsem vděčná, ze mohu zatim jakžtakž chodit i v bolestech, které se tahnou od bederni patere, hyzdovym svalem do kolen, nekdy do nartu a do vnitrni strany paty. Můj dotaz zni, zda ty velké ranni bolesti mohou být způsobeny treba stresem, nebo tim spanim bez prevalovani nebo treba fibromyalgii,. Mam časté navaly horka, já zimourivy clivek a to mi hori cele telo a jakakoliv bezna fyzická zátěž mě vyčerpá, rozboli svaly. Dost mě to trápí, je mi 52, jsem štíhlá, presto nemohu unest svoje telo. Dekuji predem za odpověď Jolana

Odpověď odborníka:

Asi nepoptěším. Nelze totiž přes velmi podrobný popis s jistotou napsat, zda je to tak čionam. Pokročilá artroza v oblasti L4-L5 může( ale pouze může) bý podkladem pro závažné změny v této oblasti. potvrdit podezření lze jedině vyšetřením. problém je , že by je měl provést lékař, který nejen rozpozná( často to proto bývá neurolog), současně ale umí i " aktivně fyzioterapeuticky" léčit, obnovit funkci tam, kd ej to možné a dle zlepšení doporučit cílené cviky, které budou postupně obnovovvat svalov=é vztahy , ale které budete současně schopna provádět. Uvedené léky situaci bohuželů spíše zhopršují. Pouze v případě potvrzení aktivní fibromyalgie, což opět nelze bez vyšetření.Stejně tak dle vyšetření lze uvažovat i o komplikujíích faktorech, jako je hormonální nerovnováha či jiní interní vlivy/ ty ovšem jako zhoršující faktor, nikoliv jako příčinný)

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: