Bolesti zad vystřelující do nohy

Dobrý den, v polovině září jsem při vstávání z dřepu upadla. Šla jsem na ambulanci ortopedického oddělení. Později jsem se dostala k lékaři na neurologii a pak i na infuze na lůžkovém oddělení tamtéž pro vyhřezlou ploténku od 24.10. do 2.11.2012. Na CT byl zjištěno 12mm. Infuze pomohli jen přechodně. Souhlasila jsem s obstřikem s pomocí CT, který byl proveden 5.11.2012. Byla jsem objednána na magnetickou rezonanci na 14.11. a vyšetření bylo provedeno 19.11.2012. Od hospitalizace beru 2x denně 1 tabletu HDC. Potíže stále přetrvávají. Na magnetické rezonanci mi zjistili chondrozu disku L5/S1, spondylartozu L4-S1. L1-L5 bez diskopatie s volným kanálem i foraminy. L5/S1 kaudálně sklouzávající sekvestr paramediálně vpravo s AP přesahem 9,5 mm tlačící na kořen S1 vpravo, bilaterální osteogenní foraminostenóza v kontaktu s kořeny L5 oboustranně. Bederní křivka správná, obratlová těla přiměřeného tvaru, bez ložisek. Kostěný kanál promárně přiměřené šíře. Dodávám, že jsem 180cm vysoká a ač jsem trochu shodila, mám 110kg. Pokud by bylo potřeba zaslat záznam z magnetické rezonance, pokusím se o to. Prosím, vysvětlete mi o co se v mém případě jedná a na co se mám připravit. Potřebuji najít pevnou půdu pod nohama. Jsem sama se synem. Před úrazem jsem přišla o práci a sotva jsem si našla novou, tak jsem o ni takto přišla zase. Někteří hovoří i o částečném invalidním důchodu, jiní zase ať s ním nepočítám. Tak jako tak se shodují, že léčba bude dlouhodobá. Nemohu delší dobu sedět, bolest vystřeluje zadní stranou přes stehno, lýtko až po kotník. Když vstávám ze sedu, tak mne bolesti často nutí zůstat v překlonu. Noha mi není oporou. Když se rozejdu, tak jen malinko napadám. Zkouším kulhání vyrušit používáním trekových holí. Budu vděčná za jakoukoli radu. Děkuji za pochopení.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, předpokládám, že Vám bolest střílí do pravé nohy, na MR máte poměrně velký nález. Bez klinického vyšetření těžko hodnotit, nevím ,zda byl nález konsultován s neurochirurgem, stran event. operačního řešení. Váha je samozřejmě trochu komplikující faktor. Invalidní důchod je v poslední době problematický, jistý není ani po operaci páteře. jejich efekt obvšem nemusí být 100%. Obecně tedy opravdu musíte počítat s tím, že onem. bude dlouhodobějšího charakteru. Pokud není indikována operace, je důležitá správná rehabilitace a pokusitse zredukovat váhu. M. Hlavačková

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x