Bolesti zad vystřelující do nohy

bolesti zad vystřelující do nohy Dotaz od: Alena | Publikováno: 28.11.2012 Dobrý den, v polovině září jsem při vstávání z dřepu upadla. Šla jsem na ambulanci ortopedického oddělení. Později jsem se dostala k lékaři na neurologii a pak i na infuze na lůžkovém oddělení tamtéž pro vyhřezlou ploténku od 24.10. do 2.11.2012. Na CT byl zjištěno 12mm. Infuze pomohli jen přechodně. Souhlasila jsem s obstřikem s pomocí CT, který byl proveden 5.11.2012. Byla jsem objednána na magnetickou rezonanci na 14.11. a vyšetření bylo provedeno 19.11.2012. Od hospitalizace beru 2x denně 1 tabletu HDC. Potíže stále přetrvávají. Na magnetické rezonanci mi zjistili chondrozu disku L5/S1, spondylartozu L4-S1. L1-L5 bez diskopatie s volným kanálem i foraminy. L5/S1 kaudálně sklouzávající sekvestr paramediálně vpravo s AP přesahem 9,5 mm tlačící na kořen S1 vpravo, bilaterální osteogenní foraminostenóza v kontaktu s kořeny L5 oboustranně. Bederní křivka správná, obratlová těla přiměřeného tvaru, bez ložisek. Kostěný kanál promárně přiměřené šíře. Dodávám, že jsem 180cm vysoká a ač jsem trochu shodila, mám 110kg. Pokud by bylo potřeba zaslat záznam z magnetické rezonance, pokusím se o to. Prosím, vysvětlete mi o co se v mém případě jedná a na co se mám připravit. Potřebuji najít pevnou půdu pod nohama. Jsem sama se synem. Před úrazem jsem přišla o práci a sotva jsem si našla novou, tak jsem o ni takto přišla zase. Někteří hovoří i o částečném invalidním důchodu, jiní zase ať s ním nepočítám. Tak jako tak se shodují, že léčba bude dlouhodobá. Nemohu delší dobu sedět, bolest vystřeluje zadní stranou přes stehno, lýtko až po kotník. Když vstávám ze sedu, tak mne bolesti často nutí zůstat v překlonu. Noha mi není oporou. Když se rozejdu, tak jen malinko napadám. Zkouším kulhání vyrušit používáním trekových holí. Budu vděčná za jakoukoli radu. Děkuji za pochopení. Odpověď odborníka: Dobrý den, předpokládám, že Vám bolest střílí do pravé nohy, na MR máte poměrně velký nález. Bez klinického vyšetření těžko hodnotit, nevím ,zda byl nález konsultován s neurochirurgem, stran event. operačního řešení. Váha je samozřejmě trochu komplikující faktor. Invalidní důchod je v poslední době problematický, jistý není ani po operaci páteře. jejich efekt obvšem nemusí být 100%. Obecně tedy opravdu musíte počítat s tím, že onem. bude dlouhodobějšího charakteru. Pokud není indikována operace, je důležitá správná rehabilitace a pokusitse zredukovat váhu. M. Hlavačková MUDr. Magdaléna Hlavačková Specializace: Neurologie Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod Zdroj: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/bolesti-zad-vystrelujici-do-nohy-56070 Dobrý den, raději přikládám svůj původní dotaz a na něj získanou odpověď. Děkuji Vám. Mezitím, než jsem získala Vaši odpověď, jsem byla na neurologii s výsledky z magnetické rezonance. Vzhledem k tomu, že už zkusili, co mohli a trvalé zlepšení se nedostavilo, doporučili mi objednat se na na neurochirurgii do Hradce Králové. Jinak nic. Teď dobírám poslední z 60 tabletek DHC Continus 90mg. Na neurochirurgii mi bylo sděleno, že je mám navštívit 24.1.2013. Prakticky stejné časové období jaké jsem měla čekat, když jsem se objednala na neurologii... Jsem trpělivý člověk, ale zdá se ke své škodě. Úraz se mi stal 15.9.2012. Pravda, k lékaři jsem šla až 16.9.2012. Kdysi mi jeden lékař v dobrém vyhuboval, že jsem s úrazem poškozeným kotníkem, přišla až po třech dnech ( když domácí léčba nepomohla ). Tak jsem tentokrát raději šla dříve. Bolest byla sice jen taková, jako když si člověk pohmoždí místo, kam zprudka dosedl, ale vzhledem ke své hmotnosti jsem chtěla mít jistotu, že nikde nejsou vážné škody. Lékař na ambulanci mne viděl asi ze tří metrů, ale poslal mne na rentgen. Ten žádné škody neukázal a já spokojená šla domů. Během týdne však bolest neustupovala, spíše se přidávaly další dolů směrem do nohy. 26.9.2012 jsem zaklepala na ortopedii znovu. Sestřička mi hned ve dveřích řekla, že to už nebude pro ně, ale že se zeptá pana doktora. Zeptala se a já byla odeslána na neurologii. Jenže když tam zjistili, že mne lékař z ortopedie ten den ani neviděl, poslali mne k němu obratem zpátky. Vyšetřil mne ( například však chtěl i to, abych si lehla na břicho na lehátko, které ani nesklopili do roviny ... ) a řekl mi, že když to do týdne po předepsaných lécích nedá pokoj, ať se objednám na neurologii. Prostě se elegantně zbavil hloupé trpělivé a slušné husy. Asi za týden jsem na neurologii zavolala. Dali mi termín 28.11.2012. Bránila jsem se, ale dříve místo neměli. Bolest mi tou dobou už bránila jezdit na kole, doputovala až ke kotníku a palec na noze začal být podivně méně citlivý. Tak jsem se ambulantně dostala na neurologii 11.10.2012. Dostala jsem jiné léky, termín na CT vyšetření na 24.10.2012. Pokud by léky nezabraly, měla jsem si zavolat o hospitalizaci. Ten den jsem teprve navštívila svého obvodního lékaře, aby mi vypsal, že jsem práce neschopna... O hospitalizaci jsem si zavolala a za několik dní jsem 24.10.2012 nastoupila. Zbytek jsem popsala v dotazu, který jsem Vám odeslala 28.11.2012. Při hospitalizaci se mnou byly na pokoji dvě ženy. Jedna odmítla obstřik a jela ještě poslední den hospitalizace sanitou na magnetickou rezonanci. Ta druhá zase od chvíle, kdy jí luplo v zádech, když se sehnula, byla už po 14 dnech na kapačkách. Já se k hospitalizaci dopracovala po více jak měsíci a na magnetickou rezonanci jsem jela asi 1,5 hod tam a 1,5 hod zpět autobusem. Jízda autem byla pro mne tou dobou krutá i na pár minut ( a sanitku bych si musela doslova zaplatit zlatem ). Magnetickou rezonanci mi přesunuli z 14.11. na 19.11.2012. Přiznávám, že s mým svolením. Od doby výletu na magnetickou rezonanci se bolesti vrátily prakticky na míru před hospitalizací. Na prohlídku na neurologii s výsledky z rezonance mne už chtěli objednat zase pomalu na polovinu prosince ... Žádného doporučení kromě objednání na neurochirurgii se mi nedostalo. Během hospitalizace, se pracovník, který nám ukázal několik cviků, zmínil o McKenziově a Dornerově mětodě. S vidinou téměř dvou měsíců čekání na návštěvu neurochirurgie, jsem zašla za lékařem na rehabilitační. Ten mi řekl, že obě metody přicházejí v mém případě v úvahu po návštěvě neurochirurgie, nebo až po operaci. Teď prý určitě ne. Předepsal mi zatím ještě docházení na infuse, pak RHB -parafin, hydrogalvan na DKK, LTV, cvičení na míči, i.d. pupeny - vše 5x. Chci se zeptat, co je z toho, co se událo a děje, v pořádku a co ne. Mám pocit, že jsem hlavně u lékařů z ortopedie nepochodila dobře a prošvihla spoustu času, který mohl být lépe naplněn. Pár kil jsem se zase zbavila, ale jediný pohyb, na který si troufám je chůze. Trekové hůlky už nepoužívám tak často, mám pocit, že jsem se o ně opírala stále větší silou ... raději chodím pomaleji. Moc se omlouvám za dlouhé líčení mých trablů a těším se na odpověď. Přeji pohodový advent a krásné Vánoce

Odpověď odborníka:

Dobrý den, myslím si, že jste nic nezmeškala. Pokud se nejedná o výhřez ploténky se syndromem kaudy, tedy s poruchami močení, nebo pokud není ochrnutí nohy, je vždy výhodné s operací počkat, často se stav zlepší i bez operace. Výsledky operačního řešení páteře totiž nemusí být 100%. Vhodná je tedy do doby neurochirurgického vyšetření rehabilitace, v lékárně můžete zkusit koupit aescin. M. Hlavačková

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Patní ostruha
Články: Patní ostruha
Počet lidí sužovaných...
Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Články: Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Oteklý bolestivý kloub...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Bylinky, které zatočí s bolestí
Články: Bylinky, které zatočí s bolestí
Břicho, hlava nebo třeba...
Začněte se změnou životního stylu ještě dnes
Články: Začněte se změnou životního stylu ještě dnes
Zvolit správnou stravu je...
Kouříte doutníky, protože jsou „zdravější“? Pozor, jste na omylu!
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x