Bolesti žaludku

Dobrý den. Beru léky na bolesti kolen, Mydocalm, Meloxicam a CONDROSULF 800, je to chondrotin sulfát. Užívám je asi 1/2 roku a nyní mě začal bolet žaludek, ráno ještě užívám Helicid 1x denně. Ale žludek mě bolí po jídle, průjem nemám, tak se bojím co to bude. Léky se snažím vysadit, ale ten Condrosulf mě asi nesedí. Můj dotaz zní, na co je dobrý Helicid a jestli ho mohu brát i když vysadím léky. Jinak se chystám k lékaři, na vyšetření. Děkuji vám.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Libuše. Bolesti žaludku u Vás může vyvolávat hlavně Meloxicam, v menší míře Condrosulf. Jedná se o protizánětlivé léky, které mohou vyvolat podráždění žaludeční sliznice a při chronickém užívání spůsobit vředovou nemoc žaludku a duodena. Doporučuji Vám snížit dávku Meloxicamu - pokud to Vaše bolesti dovolí. Léky nikdy neužívejte na lačný žaludek, ale až po jídle. Součastně navýšte Helicid na 2xdenně. Jde o lék, který chrání žaludeční sliznici proti agresivnímu působení jiných léků, současně se používá k léčbě vředové nemoci. Užívá se ale nalačno, půl hodiny před jídlem nebo až dvě hodiny po jídle, jinak ztrácí účinnost. Pokud potíže neustanou, měla by jste podstoupit gastroskopické vyšetření.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: